Cabanele Backstuga din Suedia

Publicitate

Micile colibe, îngropate parţial în pământ, au fost cândva locuite de oameni ca noi.

Cabanele Backstuga din Suedia
Publicitate

Într-o pădure din sudul provinciei istorice Småland, aflată în sudul Suediei, există o colibă mică din pământ, ce poate fi închiriată pe Airbnb. Cabina este parţial îngropată în pământ, cu acoperişul peticit de iarbă naturală, aflat la aproape acelaş nivel cu solul, ceea ce o transformă într-o căsuţă aproape invizibilă. Acest tip de cabană este cunoscută sub numele de „backstuga” în Suedia, care înseamnă „colibă de munte”. Astăzi, ele nu mai sunt atât de frecvente precum erau în secolele XVII ţi XVIII, când cei mai săraci dintre locuitorii ţării trăiau în astfel de locuinţe.

Majoritatea căsuţelor backstuga aveau doar o singură cameră şi erau adesea construite într-un deal sau munte mai jos. Aveau trei pereţi din lemn, în timp ce dealul servea drept zid dorsal şi cel de-al patrulea perete al casei. Acest tip de construcţie era comun în sudul şi sud-vestul Suediei, unde lemnul costa prea mult.

Cabanele Backstuga din Suedia

Oamenii care trăiau în astfel de locuinţe se numeau backstugusittare. Ei erau, aproape întotdeauna, foarte săraci care trăiau pe proprietatea altei persoane, trăind din locuri de muncă temporare, din artizanat sau din caritate. Uneori, proprietarul de teren le permitea să folosească o mică parcelă de pământ pentru a cultiva cartofi sau o grădină. Astfel de colibe se construiau de obicei pe terenuri inutilizabile în agricultură ori pe terenul comun al satului sau pe cel al parohiei. Locuitorii backstugusittare nu plăteau niciodată taxe şi, de cele mai multe ori, nu erau apreciaţi de guvern.

Vremurile s-au schimbat şi odată cu îmbunătăţirea statutului social al rezidenţilor backstugusittare, multe cabane au fost abandonate. Câteva mai sunt păstrate şi astăzi în Åsle, în afara oraşului Falköping.

Micuţa cabină confortabilă din imaginea de mai sus, din Småland, a fost construită la începutul anilor 1800. Familia care deţine astăzi terenul şi coliba, au restaurat-o, au izolat-o astfel încât să devină rezistentă la apă, iar acum ei o oferă în chirie vizitatorilor.

Cabanele Backstuga din Suedia

Surse: Wikipedia / familysearch.org

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!