Furnicile se orientează după soare

Publicitate

Furnicile sunt mult mai abile în navigare decât ne-am fi gândit.

Furnicile se orientează după soare
Publicitate

Oamenii de ştiinţă spun că ele pot urma un traseu circular, indiferent de direcţia spre care sunt îndreptate. Este echivalentul încercării de a ne găsi drumul spre casă în timp ce ne deplasăm cu spatele sau ne rotim concentric încontinuu.

Experimentele sugerează că furnicile păstrează calea corectă prin reprezentarea grafică a poziţiei Soarelui pe cer, combinată cu informaţii vizuale despre mediul în care se află. „Conform constatării noastre principale, furnicile pot decupla direcţia de deplasare de la orientarea corpului lor”, a declarat Dr. Antoine Wystrach de la Universitatea din Edinburgh şi CNRS din Paris.

Furnicile se orientează după soare

„Ele pot menţine o direcţie de deplasare, să zicem spre nord, independentă de orientarea curentă a corpului lor”. Furnicile se evidenţiază în lumea insectelor, datorită abilităţii lor în navigaţie. Trăind în colonii mari, ele au nevoie să adune hrana şi să o transporte către cuibul lor. Acest lucru necesită adesea, deplasarea pe distanţe lungi, pentru a reveni în colonie cu alimentele.

Cercetătorii spun că, în ciuda dimensiunilor sale mici, creierul furnicilor este remarcabil de sofisticat. „Ele construiesc o reprezentare mai sofisticată a direcţiei decât am avut noi în vedere şi pot încorpora sau integra informaţii modale în acea reprezentare”, a adăugat Dr. Wystrach.

Furnicile se orientează după soare

„Ne referim la aspectul transferului de informaţie care implică o sinergie între diferitele zone ale creierului.” Cercetătorii din Marea Britanie şi Franţa şi-au adunat concluziile prin studierea furnicilor de deşert, Cataglyphis bicolor.

Experimentele sugerează că furnicile au păstrat calea corectă ghidându-se după repere cereşti. Ele au pornit în direcţia greşită, atunci când cercetătorii au folosit o oglindă pentru a ascunde Soarele. Dacă se deplasau cu spatele, transportând hrana către colonie, atunci au combinat aceste informaţii cu repere vizuale. S-au oprit, au dat drumul alimentelor şi au aruncat o privire rapidă asupra traseului lor.

Furnicile se orientează după soare

Oamenii de ştiinţă spun că lucrarea ar putea aduce beneficii aplicaţiilor în proiectarea algoritmilor de calculator pentru a ghida roboţi. Prof. Barbara Webb de la Școala de Informatică a Universităţii din Edinburgh, a spus că furnica poate naviga asemănător unei maşini cu şofer automat (self-driving).

„Furnicile au un creier relativ mic, având dimensiunea unui vârf de ac”, a explicat ea. „Cu toate acestea, ele pot naviga cu succes în numeroase condiţii dificile, şi se pot deplasa inclusiv cu spatele. Înţelegerea comportamentul lor ne oferă perspective noi asupra funcţionării creierului şi ne  inspiră în construcţia de sisteme robotice care imită funcţiile acestora.”

Furnicile se orientează după soare

Prof. Webb a confirmat că echipa a reuşit să reproducă un model al circuitelor neuronale din creierul furnicii. Se speră la dezvoltarea unor roboţi care pot naviga în zonele naturale, cum ar fi pădurile. Studiul este publicat în revista Current Biology.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!