Primul „oraş plutitor” din lume

Publicitate

Planurile pentru începerea construcţiei primului oraş plutitor din lume, includ un termen de doi ani.

Primul „oraş plutitor” din lume
Publicitate

Cânva aparţinut de domeniul SF şi al fanteziei, stilul de viaţă futurist pare să devină realitate din ce în ce mai rapid. Într-o eră în care ne deplasăm cu ajutorul hoverboard-urilor, încălţămintea noastră sport îşi leagă singură şireturile, iar automobilele ar putea zbura până la sfârşitul acestui an, iată că o altă entitate futuristă pare să devină realitate.

Planurile primului „oraş plutitor” din lume au fost lansate de compania californiană Seasteading Institute, care a semnat un acord cu guvernul Polineziei Franceze pentru a începe construcţia în Pacific, în termen de doi ani.

Seasteading Institute a lucrat la conceptul pe care compania îl numeşte „comunităţi permanente, inovatoare, plutind pe mare”, în ultimii cinci ani şi s-a aflat în căutarea unei naţiuni gazdă în procesul de testare. Grupul este interesat şi de aspectul social al unui nou tip de comunitate semi-independentă, văzând conceptul ca pe o oportunitate ideală de a încerca noi metode de rulare a unei societăţi. De la modul în care se va menţine atmosfera curată pentru potenţiale noi stiluri de guvern, acesta ar putea fi, cu adevărat, un experiment foarte interesant.

Primul „oraş plutitor” din lume

„Ceea ce ne interesează este alegerea societăţii şi să avem o locaţie în care putem încerca lucruri care nu au fost încă experimentate”, a explicat Randolph Hencken, director executiv al institutului. Cu toate acestea, el a mai recunoscut, „Nu consider că va fi radicală atât de dramatic, în primele versiuni.”

Guvernul Polineziei Franceze, un stat mic din Pacific format din peste 100 de insule, şi-a exprimat interesul pentru proiect, întru-cât creşterea nivelului mării reprezintă o ameninţare reală pentru comunitate, iar un oraş plutitor permanent ar putea fi o modalitate inovatoare pentru consecinţele dramatice ale schimbărilor climatice asupra ţărmurilor şi populaţiilor din Ocean.

Nu în ultimul rând, institutul a specificat două obiective majore pe care proiectul trebuie să le aibă în vedere înainte de a continua planurile: Oraşul trebuie să fi benefic economiei locale şi trebuie să se  dovedească a fi prietenos cu mediul. În cazul în care acestea pot fi întrunite, un proiect de lege va fi întocmit anul viitor şi demararea construcţiei se preconizează în 2019.

Primul „oraş plutitor” din lume

Deocamdată, planurile sunt, în principal, interpretări artistice şi schiţe generate pe calculator, a modului în care ar putea arata oraşele, planul referindu-se la orice comunitate plutitoare ce include facilităţi precum asistenţă şi cercetare medicală, ferme de acvacultură şi centrale energetice rezistente.

Design-ul se bazează pe un plan pentru platforme plutitoare, care pot fi rearanjate în funcţie de nevoile din fiecare oraş. Platformele vor fi realizate din beton armat, capabile să susţină clădiri cu trei etaje, cum ar fi birouri, apartamente şi hoteluri cu durată de viată de până la 100 de ani. Cu aproximativ 250 până la 300 de locuitori, pentru început, se estimează că oraşul va costa în jur de 167 de milioane de dolari.

Dacă va fi sau nu fezabil, rămâne de văzut, însă vom fi cu ochii pe acest plan, urmărindu-i evoluţia în continuare.

Primul „oraş plutitor” din lume

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!