Casa construită din ziare

Publicitate

Acum 95 de ani, inventatorul şi inginerul suedez Ellis Stenman şi-a construit o reşedinţă de vară din mii de ziare reciclate.

 Casa construită din ziare
Publicitate

În Rockport din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, un semn pe care scrie „Casa de hârtie”, ascunde în spatele său o căsuţă fără etaj, unică, vopsită cu roşu. Deşi pare o cabană obişnuită, este, de fapt, realizată din hârtie.

Casa de hârtie a şi-a demarat existenţa în 1922, când Elis Stenman, un inginer mecanic, a decis să construiască o casă mică de vacanţă. Construcţia a început ca la orice altă casă, cu un cadru de lemn, acoperiş şi podele din şindrilă, dar atunci când a ajuns la pereţi, Stenman a avut o idee diferită. Zidurile Casei de Hârtie sunt alcătuite din mai multe straturi de ziare vechi, lipite astfel încât să atingă o grosime de 2.5 cm şi finisate cu un strat generos de lac. Totul din interiorul casei de hârtie este, de asemenea, făcut din hârtie. Stenman construit scaune, mese, rafturi de cărţi, chiar şi draperii şi un ceas din pagini de ziare şi reviste. Numai pianul este fabricat din lemn şi doar învelit cu hârtie pentru a menţine uniformitatea, iar semineul este construit din cărămizi, pentru un motiv evident.

 Casa construită din ziare

Nimeni nu ştie cu siguranţă ce anume l-a motivat pe Stenman să utilizeze ziare. Urmaşii lui presupun că a vrut să încerce un material izolant ieftin şi uşor accesibil în timpul crizei economice. Chiar şi adezivul este preparat de mână, din făină, apă şi coji de mere. Probabil că Stenman dorea să experimenteze în domeniul reciclării sau pur şi simplu iubea hârtia. La urma urmei, el a proiectat maşinăriile care produc agrafe pentru hârtie. Iniţial, Stenman a planificat să acopere pereţii exteriori cu şindrilă, însă hârtia a supravieţuit primei ierni atât de bine, încât a decis că o protecţie suplimentară ar fi inutilă. Inginerul a terminat construcţia în doar doi ani şi a trăit în ea până în 1930, dar experimentele sale în reciclarea hârtiei au continuat. În cei douăzeci de ani pe care Stenmans i-a petrecut la construirea casei şi a obiectelor şi mobilei interioare, el a folosit aproximativ 100.000 de ziare.

 Casa construită din ziare

După aproape nouăzeci de ani, straturile superioare ale pereţilor încep, încet, să se dezlipească, expunând fragmente de articole şi publicitate din trecut, pe care vizitatorii sunt încântaţi să le citească. Pe biroul de scris sunt expuse evidenţele zborului transatlantic ale lui Charles Lindbergh, în timp ce comoda radio este tencuită cu ştiri din campania prezidenţială a lui Herbert Hoover. Pianul încorporează comunicări de presă despre expediţiile Amiralului Byrd la Polul Nord şi Polul Sud. Pe măsură ce timpul trece, pereţii dezlipiţi şi mobila vor dezvălui din ce în ce mai multe ştiri ale vremurilor apuse.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!