Cum se numeşte @?

Publicitate

Simbolul „@” are legătură cam cu tot ceea ce înseamnă Internet, prin asocierea acestuia cu conturile de mail şi, mai nou, cu conturile de Twitter.

Cum se numeşte @?
Publicitate

Originea simbolului Arond este încărcată de mister. Una dintre teorii îi indică pe călugării medievali drept părinţi ai simbolului. Ei sunt cei care au asociat cuvântul latin „ad” (către) unui simbol. Totodată, este la fel de posibil să fi fost creat de francezii care au vrut să prescurteze cuvantul „at” („la”), scrie smithsonian.org.

Prima apariţie oficială a simbolului a avut loc în 1536, într-o scrisoare a unui negustor florentin, Francesco Lapi. De fapt, negustorii foloseau simbolul pentru a scrie pe scurt „la preţul de”. De exemplu „un kilogram @ doi galbeni”. Totuşi, simbolul Arond nu a fost inclus în gama de litere şi simboluri utilizate pentru strămoşul tastaturilor de astăzi, la maşinile de scris mecanice.

Misterul istoriei moderne a „cozii de maimuţă” a fost elucidat pentru prima dată, când informaticianul Ray Tomlinson căuta soluţia la o anume problemă: cum să adreseze un mesaj creat pe un calculator de o persoană şi trimis la alt calculator, pentru o altă persoană (şi numai la acel calculator şi/sau persoană anume!), în condiţiile în care cele două „maşini” nu erau legate direct.

S-a gândit că adresa calculatorului trebuia să conţină numele calculatorului dar şi un nume individual, pentru că era posibil ca acel calculator să fie folosit de mai multi utilizatori. Simbolul care făcea legătura între aceste două aparate şi persoane nu putea fi unul deja folosit la scară largă de alte programe, altfel se creau confuzii pentru calculatoare.

„Căutam un simbol care să nu fie folosit. Şi nu existau opţiuni – semnul de exclamaţie sau virgula, de exemplu. M-am gândit să folosesc semnul pentru egal, dar nu avea sens”.

În cele din urmă, Tomlinson a ales semnul Arond deoarece „nu voia să ajungă să folosească simbolul pentru „cent”.

Cum se numeşte @?

Astfel, dupa ce fusese abandonată de negustorii moderni, „coada de maimuţă” a revenit, pentru ca astăzi să fie folosită folosită şi îndrăgită de toţi internauţii. Simbolul A rond mai este cunoscut şi sub numeroase alte forme în alte limbi, el a fost asociat cu imaginea unor animale sau porecle:

  • Coreea: melc
  • Danemarca: trompă de elefant
  • Finlanda: coadă de pisică
  • Germania: maimuţă atârnată
  • Ungaria: viermişor
  • Norvegia: coadă de purcel
  • Rusia: căţeluş

 

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!