Bambusul are cea mai rapidă rată de creştere de pe Pământ.
Un bambus obişnuit creşte cu până la 10 centimetri într-o singură zi. Anumite specii cresc cu până la un metru în acelaşi interval de timp sau aproximativ cu 1 milimetru la fiecare 2 minute. Practic, putem vedea planta crescând chiar în faţa ochilor noştri. Majoritatea speciilor de bambus ajung de maturitate în doar 5 până la 8 ani. Această evoluţie nu poate fi comparată cu alte tipuri de lemn tare cunoscute, care abia cresc un centimetru într-o săptămână. Arborii precum stejarul, pot necesita o perioadă de până la 120 de ani pentru a ajunge la maturitate. Dar când vine vorba de înflorire, bambusul este, probabil, una dintre cele mai lente plante din lume.
Înflorirea bambusului este un fenomen intrigant, deoarece inspiră un eveniment unic şi foarte rar în regnul plantelor. Majoritatea bambuşilor înfloreşte odată la 60-130 de ani. Intervalele prelungite de înflorire rămân, în mare parte, un mister pentru mulţi botanişti.
Aceste specii cu înflorire lentă mai prezintă un comportament ciudat - ele înfloresc toate simultan, în întreaga lume, indiferent de locaţia geografică şi climă, atâta vreme cât sunt descendente ale aceleiaşi plante-mamă. Majoritatea bambuşilor sunt exact aşa - ele reprezintă o „parte” moştenită de la aceeaşi plantă parentală, la un moment dat. Aceste diviziuni au fost reîmpărţite pe parcursul timpului şi partajate în întreaga lume. Cu toate că diviziunile se află în prezent, în diferite locaţii din punct de vedere geografic, ele poartă în continuare aceeaşi compoziţie genetică. Astfel, atunci când o plantă de bambus va înflori, de exemplu, în America de Nord, aceeaşi plantă din Asia va face la fel, în aproximativ aceeaşi perioadă de timp. Pare ca şi cum plantele ar avea un ceas intern care bate până când o alarmă presetată porneşte simultan. Acest fenomen se numeşte înflorire simultană.
Având un ciclu de înflorire mai lung decât durata de viaţă a rozătoarelor de pradă, bambusul poate regla populaţiile animale prin provocarea foametei pe perioada dintre evenimentele de înflorire.
Odată ce o specie de bambus şi-a atins maximul perioadei sale de viaţă, a înflorit şi a produs seminţe, planta moare, nimicind serii întregi de păduri pe o perioadă de mai mulţi ani.
Evenimentele de înflorire în masă atrag, de asemenea, animale de pradă, în principal rozătoare. Disponibilitatea bruscă a fructelor în cantităţi uriaşe în pădurile de bambus, atrage zeci de milioane de şobolani înfometaţi, care se hrănesc, cresc şi se înmulţesc în rate alarmante. După ce devorează fructul de bambus, şobolanii încep să se servească din culturi - atât din cele stocate, cât şi din cele aflate încă pe câmpuri. Un eveniment de înflorire a bambusului este aproape întotdeauna urmat de foamete şi boli în satele din apropiere. În statul Mizoram din nord-estul Indiei, temutul eveniment are loc aproape ca şi cum ar fi setat de ceas, la fiecare 48-50 de ani, atunci când specia de bambus Melocanna baccifera înfloreşte şi rodeşte. Fenomenul, care a avut loc ultima dată în între anii 2006 şi 2008, este cunoscut în limba locală drept „mautam” sau „moartea bambusului”.
Surse: Wikipedia / Bamboo Botanicals / Guadua Bamboo / Nat Geo