Lyon, oraşul picturilor murale

Publicitate

În ultimele patru decenii, un grup de muralişti din oraşul francez Lyon a transformat oraşul într-o galerie de artă masivă în aer liber.

Lyon, oraşul picturilor murale
Publicitate

În stilul trompe l'œil, picturile murale uriaşe acoperă zidurile din tot Lyonul, înfăţişând evenimente istorice sau persoane celebre ori momente obişnuite din viaţa de zi cu zi. În prezent, în Lyon există peste 150 de astfel de picturi.

Aventura sentimentală a oraşului Lyon cu arta murală a prins viaţă la începutul anilor 1970, atunci când un grup de studenţi locali a decis să scoată arta din galerii şi muzee, direct în stradă şi la îndemâna oamenilor obişnuiţi. În anul 1978, s-a născut CitéCréation, mişcarea lor cooperativă studenţească.

Lyon, oraşul picturilor murale

Atunci când au demarat lucrările, potrivit lui Halim Bensaïd din cadrul grupului CitéCréation, un artist internaţional aclamat, Lyon era un oraş destul de sumbru. „Era cunoscut numai datorită lui Paul Bocuse şi a congestiei traficului din tunelul Fourvière. Era industrial, poluat şi trist.” Din fericire pentru ei, noul primar de la vremea respectivă, Michel Noir, era exact de aceeaşi părere. Noir a decis să însenineze oraşul lansând diverse programe de punere la punct şi de a reîntineri pieţele publice şi clădirile istorice ale oraşului. Impulsul său l-a adus în contact cu muraliştii zbuciumaţi, care s-au aflat în locul potrivit la momentul potrivit.

Lyon, oraşul picturilor murale

Unul dintre proiectele cele mai cunoscute este Murde Canuts sau Wall of the Canuts („Zidul canuţilor” din Lyon - canuţii erau mătăsari lyonezi), în cartierul colinar Croix-Rousse. Pictura murală trompe l'oeil ilustrează o scară mare urcând spre centrul tabloului, spre câteva clădiri îndepărtate.

O altă faimoasă trompe l'oeil este La Fresque des Lyonnais, o frescă însumând aproximativ 30 de personalităţi ale oraşului Lyon, atât din trecut, cât şi din prezent, printre care, numărându-se inclusiv împăratul roman Claudius, fraţii Lumière (inventatorii primului aparat de filmat), inventatorul primului război de ţesut semi-automat Joseph-Marie Jacquard, autorul şi aviatorul Antoine de Saint-Exupéry, precum şi alţii.

Pentru a crea picturi de astfel de proporţii monumentale, artiştii împart lucrarea de artă în mici arii, mai uşor de gestionat. Fiecare arie al unei imagini planificate este apoi proiectată pe un perete, pe suprafaţa căruia se lipeşte o foaie de hârtie de calc. Cu ajutorul unui mic cilindru spiralat, artistul urmăreşte conturul imaginii, perforând mici găuri în hârtie. Atunci când toate secţiunile sunt complete, artistul împrăştie praf negru prin găurile mici, transferând efectiv imaginea subliniată direct pe tencuială. Apoi începe pictura.

Lyon, oraşul picturilor murale

Fiecare frescă necesită de la două până la nouă luni pentru finalizare. Interesant este că 80% dintre artiştii murali ai CitéCréation sunt femei.

Până în prezent, CitéCréation a finalizat peste 650 de picturi murale din întreaga lume, din Canada până în China.

Surse: France Today/Wikipedia

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!