Dreptate continentului nou-descoperit!

Publicitate

Oamenii de ştiinţă susţin existenţa continentului scufundat în Oceanul Pacific.

Dreptate continentului nou-descoperit!
Publicitate

Este vorba despre Zealandia, un continent cât două treimi din Australia, potrivit Reuters, care a existat sub partea de sud-vest a Pacificului. Suprafaţa sa de 4,9 milioane de km pătraţi este în proporţie de peste 90% sub apă. Doar punctele cele mai înalte, Noua Zeelandă şi Noua Caledonie, se află deasupra nivelului mării, Zealandia fiind cel mai mic continent al lumii.

„Zealandia: continentul misterios al Pământului” este titlul unui nou studiu care a generat o serie de titluri senzaţionaliste: „s-a descoperit un nou continent”, „continentul secret”, „continentul scufundat” sau „al optulea continent a fost găsit”. În realitate, Zealandia sau continentul Noua Zeelandă apare în literatura de specialitate de peste un secol. Noul studiu nu face altceva decât să readucă în atenţie modul în care definim un continent şi să furnizeze argumente care susţin, în opinia autorilor, recunoaşterea sa.

Dreptate continentului nou-descoperit!

Nick Mortimer, autorul articolului şi un cercetător din Noua Zeelandă la jurnalul Geologic al Societăţii Americane, a declarat că studiile cu privire la Zealandia au durat mai mult de două decenii. ”Nu a fost o descoperire dintr-o dată, ci una treptată. Totuşi, pentru noi geologii, este destul de frustrant cu oceanele fiind acolo. Dacă am putea scoate dopul oceanelor ar deveni clar pentru toată lumea că avem lanţuri muntoase şi un mare continent, real, chiar deasupra crustei oceanului. Începând din aproximativ anii 1920, ocazional, în lucrările de geologie, oamenii au folosit cuvântul 'continental' pentru a descrie diferite părţi ale Noii Zeelande şi ale Insulelor Catham, precum şi Noua Caledonie.”

„Diferenţa este că acum simţim că am adunat suficiente informaţii pentru a schimba 'continentalul' cu substantivul 'continent'”, a mai adăugat cercetătorul. Mortimer a spus că geologii de la începutul secolului trecut au găsit granit pe insulele sub-antarctice în apropiere de Noua Zeelandă şi roci metaformice în Noua Caledonie, care indică o geologie continentală.

Dreptate continentului nou-descoperit!

Cum nu există un organism internaţional care să recunoască oficial denumirea, Zealandia rămâne un continent controversat şi o temă de dezbatere ştiinţifică pentru geologi şi geografi. Prin urmare, dacă recentele descoperiri sunt acceptate de comunitatea ştiinţifică, cartografii vor adăuga, probabil, un al optulea continent în viitoarele hărţi. De asemenea, dacă ţinem cont şi de fenomenul de încălzire globală, care ameninţă să evapore Oceanul Planetar, noul continent ar putea deveni, în câteva sute de ani, cât se poate de concret, poate şi locuibil.

Geologii consideră că Zealandia a făcut parte din supercontinentul Gondwana, începând să se desprindă în urmă cu aproximativ 80 de milioane de ani. Dar dimensiunea redusă faţă de alte mase continentale, puţin peste jumătate din Australia, a condus la scufundarea celei mai mari părţi a acestui fragment continental.

„Un test de turnesol, dacă Zealandia va apărea în hărţi şi atlase, într-un termen de cinci sau 10 ani,” nu a ezitat să concluzioneze Mortimer.

Dreptate continentului nou-descoperit!

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!