De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie

Publicitate

Ziua păcălelilor, a prostiei, a inocenţei sau a peştelui, aşa cum este sărbătorită la nivel mondial, ne descreţeşte frunţile prin aspectul său glumeţ.

De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie
Publicitate

Ziua păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Farsele de 1 aprilie sunt cunoscute, în cele mai multe ţări europene, încă din secolul al XVI-lea.

Glumele şi victimele lor sunt numite Păcăleli de 1 Aprilie. Oamenii care fac farse în această zi îşi demaschează gluma strigând „Păcăleală de întâi aprilie!”. Unele ziare, reviste şi alte surse mass-media obişnuiesc să publice ştiri şi articole false, care sunt explicate, în ziua următoare, sau imediat sub secţiunea de ştiri, cu litere mici. Deşi faimoasă încă din secolul al 19-lea, ziua nu este o sărbătoare legală, în nici o ţară.

Cartea „Povestiri din Canterbury” (1392) a autorului Geoffrey Chaucer, conţine prima asociere înregistrată dintre 1 aprilie şi păcăleală (engl. nebunie).

Origini
Precursori ai April Fools' Day - Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă - ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfăşura pe 25 martie, şi Medieval Feast of Fools, care se desfăşura pe 28 decembrie, o zi care încă este marcată în unele ţări de limbă spaniolă.

În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda o tradiţie de Ziua Păcălelilor - numită „poisson d'avril”, „pesce d'aprile!”, respectiv „aprilvis” (Peştele lui Aprilie) - constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.

De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie

O altă explicaţie arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Poveştile din popor susţin că mulţi oameni, fie au refuzat să accepte noua dată, fie nici nu au aflat de ea, continuând să sărbătorească Ziua de Anul Nou pe 1 aprilie. Restul oamenilor au început să facă haz de aceşti tradiţionalişti, trimiţându-i să caute ceva fals, să umble după ceva inexistent (engl. to send so. on a fool's errand = a face pe cineva să caute degeaba; a pune pe cineva pe drumuri de pomană) sau să creadă în ceva ireal. În cele din urmă, practica răspândit în toată Europa.

Obiceiuri şi tradiţii

Regatul Unit
În Marea Britanie, o glumă de Ziua Păcălelilor este recunoscută strigând „April Fool!” celui căruia i s-a adresat, care mai apoi devine „April Fool” (Păcălit). Un studiu din anii 1950, efectuat de către folcloriştii Iona şi Peter Opie, a arătat că în Marea Britanie şi în ţările ale căror tradiţii au derivat din Marea Britanie, păcăleala a încetat la amiază. Dacă o persoană încerca să joace o farsă după prânz, era considerată ea însăşi o „Păcălită”.

De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie

În Scoţia, Ziua Păcălelilor era denumită în mod tradiţional „Huntigowk Day”, denumire ce, mai târziu, a căzut în desuetudine. Numele reprezintă o corupere a expresiei „Goneşte prostănacul” (Hunt the Gowk). Gluma tradiţională consta din a ruga pe cineva să livreze un mesaj sigilat, cu o pretinsă o rugăminte de ajutor. De fapt, mesajul este „Dinna laugh, dinna smile. Hunt the gowk another mile” (Nu râde, nu zâmbi. Mai goneşte prostănacul un kilometru.) Destinatarul, după citirea acestei scrisori, va explica că el îi poate fi de ajutor solicitantului, doar dacă „prostănacul” care i-a livrat scrisoarea (adică victima), va mai livra una către altcineva. Următoarea scrisoare va conţine exact acelaş mesaj, cu acelaş rezultat.

Irlanda
În Irlanda, asemănător Scoţiei, tradiţia era de a încredinţa victimei o „scrisoare importantă”, care urmează să fie predată unei persoane anume. La rândul ei, acea persoană specială îi va solocita victimei să transmită scrisoarea altcuiva, şi aşa mai departe. Atunci când în cele din urmă scrisoarea era deschisă, conţinea cuvintele „trimite prostul mai departe”.

Polonia
În Polonia, prima aprilis („1 aprilie”, în latină) este o zi în care se spun foarte multe glume; diverse farse sunt pregătite de către oameni, mass-media (care uneori cooperează pentru a oferi credibilitate „informaţiei”) şi chiar de către instituţii publice. Activităţile prea serioase sunt de obicei evitate (semnături importante, concursuri sau spectacole, evenimente şi decizii majore etc.)

De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie

Țările nordice
Danezii, finlandezii, islandezii, norvegienii şi suedezii sărbătoresc Ziua Păcălelilor (aprilsnar în limba daneză; aprillipäivä în limba finlandeză). Majoritatea agenţiilor de ştiri şi emisarilor media va publica exact o singură poveste falsă, la 1 aprilie; în ziarele aceasta se va afla, în mod tipic, printre articolele de pe primă pagină, dar nu va reprezenta titlul zilei.

India
În India, au existat numeroase referiri la Ziua Păcălelilor, atât în cinematografie, cât şi în literatura populară. În cultura şi cinematografie indiană, filmul Hindi „April Fool” (din 1964), împreună cu cântecul său cu acelaş nume este destul de popular.

În unele ţări din sudul Statelor Unite se sărbătoreşte „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care începe cu şapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor. În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a fost un prilej pentru presa şi site-urile internaţionale să descreţească frunţile a mulţi cititori. Astfel, reţelele de socializare au încercat să îşi păcălească utilizatorii, anunţând introducerea unor noi servicii neverosimile, în timp ce unele site-uri au anunţat că îşi vor închide operaţiunile.

De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie

Totodată, de-a lungul anilor, presa internaţională a făcut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Printre acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998), relaţia de dragoste dintre Margaret Thatcher şi Mihail Gorbaciov din 1987, pinii în care cresc portocale (1950), zâna mumificată din Derbyshire a britanicului Dan Baines (1 aprilie 20087), conserva cu carne de unicorn din 1 aprilie 2010 şi recolta de spaghete elveţiene din 1957.

De la ziua păcălelilor la peştele lui aprilie

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!