Un robot rezolvă cubul rubik în 0.637 de secunde

Publicitate

De-a lungul anilor, programatorii au dezvoltat algoritmi ca să rezolve cât mai rapid cubul Rubik şi să găsească metode cât mai eficiente pentru asta. A învăţat chiar şi AI să facă asta: Robotul "Sub1 Reloaded" a reuşit să rezolve cubul lui Rubik în 637 milisecunde.

 Un robot rezolvă cubul rubik în 0.637 de secunde
Publicitate

Cu şase braţe mecanice, camere integrate şi câţiva algoritmi de calculator extrem de complicaţi, acest robot a intrat în Cartea Recordurilor, încă o dată, mulţumită abilităţii sale de a rezolva jocul problemă de tip puzzle, într-o clipită.

Robotul Sub1 Reloaded a rezolvat cubul Rubik în doar 0.637 secunde, întrecându-şi propriul record anterior, de 0.887 secunde, stabilit de către o versiune anterioară a sa, în ianuarie 2016. Între timp, recordul uman este de 4.904 secunde, stabilit în 2015 de către tânărul în vârstă de 14 ani, Lucas Etter.

Conform Guinness World Records, acesta e modul în care robotul a realizat recordul: „Calculatorul primeşte două imagini ale cubului, identifică culoarea fiecărei piese şi calculează o soluţie prin implementarea extrem de rapidă a lui Tom Rokicki algoritmului în două secvenţe, creat de Herbert Kociemba. Soluţia este apoi predată unei plăci de microcontroller Infineon AURIX™ compatibilă cu Arduino, care orchestrează cele 21 de mişcări a şase motoare stepper de înaltă performanţă, pentru a întoarce fiecare faţă a cubului.”

 Un robot rezolvă cubul rubik în 0.637 de secunde

Sub1 Reloaded a întrecut recordul spre sfârşitul anului 2016, la târgul Electronica de la München, Germania. „Este necesară o putere uriaşă de calcul pentru a rezolva un puzzle atât de complex cu o maşină. În cazul 'Sub1 Reloaded', capacitatea de control motrice a fost asigurată de un microcip similar cu cel utilizat în sistemele de asistenţă a şoferului”, informează Infineon într-un comunicat.

Infineon susţine că sunt posibile 42 de cvintilioane de combinaţii ale pătratelor colorate ale cubului lui Rubik. Deşi orice cub al lui Rubik poate fi rezolvat în doar 20 de mişcări, inginerul Infineon Albert Beer nu a proiectat computerul pentru a utiliza minimul de miscări posibile, ci, robotul a fost programat să realizeze cel mai bun timp, ceea ce i-a permis să realizeze mişcări suplimentare pentru a-şi atinge obiectivul.

Putem vedea robotul în acţiune, aici. Atenţie, clipim odată şi pierdem momentul!

 Un robot rezolvă cubul rubik în 0.637 de secunde

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!