Clădirea viitorului pluteşte în aer

Publicitate

Un nou concept futuristic: clădirea superînaltă zgârie-nori care „atârnă” de un asteroid.

Clădirea viitorului pluteşte în aer
Publicitate

În încercarea de a ocoli de restricţiile de înălţime terestre, compania Clouds Architecture Office a propus suspendarea celui mai înalt zgârie-nori din lume de un asteroid, permiţând locuitorilor să paraşuteze pe pământ. Firma de arhitectură cu sediul în New York, a elaborat planuri pentru Turnul Analemma Birou pentru a „răsturna tipologia zgârie-nori prestabilită”, prin construirea unei clădiri care nu se ridică de la sol, ci coboară în jos din cer prin ataşarea bazelor de un asteroid ce orbitează.

„Antrenând puterea de gândire în proiectările planetare, se explorează dorinţa de înălţime extremă, izolare şi mobilitate constantă“, au declarat arhitecţii, care au întocmit anterior propuneri pentru transportul spaţial şi o casă de gheaţă - imprimată în 3D - pe Marte.

Clădirea viitorului pluteşte în aer

„Dacă avântul din ultimii ani al turnurilor rezidenţiale demonstrează că preţul de vânzare pe metru pătrat creşte odată cu altitudinea etajului, atunci apoi Turnul Analemma va domina prin preţurile sale record, justificându-şi costurile ridicate de construcţie.”

Arhitecţii propun construirea turnului deasupra Dubaiului, un oraş-lider în construcţiile superînalte, unde proprietatea pe metru pătrat este de aproape 15 ori mai ieftină decât în New York, conform calculelor lor exacte. Module prefabricate vor fi înălţate de la pământ şi ataşate la miezul extensibil al clădirii, care ar fi legat prin cabluri de asteroid.

„Având în vedere faptul că acestă nouă tipologie a turnurilor reprezintă suspendarea în aer, noua clădire poate fi, teoretic, construită oriunde în lume şi transportată până la locaţia sa definitivă”, au mai adăugat arhitecţii. „Manipularea asteroizilor nu se mai rezumă la ficţiune”, au spus ei, explicând modul în care, o misiune din 2015 a Agenţiei Spaţiale Europene, a dovedit capacitatea de a ateriza pe o cometă aflată în rotaţie. „NASA a programat o misiune de relocare a unui asteroid pentru 2021, care îşi propune să demonstreze fezabilitatea de a captura şi restabili locaţia unui asteroid.”

Clădirea viitorului pluteşte în aer

Turnul finalizat ar urma o cale a unei diagrame de directivitate în formă de opt între emisferele de nord şi de sud, în fiecare zi. Cea mai scăzută şi cea mai lentă parte a orbitei s-ar afla deasupra centrului Manhattanului. În locurile unde topografia se află la cel mai înalt nivel, locuitorii ar fi în măsură să debarce prin intermediul paraşutelor.

„De-alungul istoriei, omenirea a fost în măsură să afecteze mediul înconjurător în proporţii din ce în ce mai majorate”, a declarat studioul. „Astăzi, activitatea noastră este înregistrată pe o scară globală. Deci, de ce să nu aplicăm proiectarea arhitecturală la un nivel planetar? Turnul Analemma este un exemplu al unei clădiri de folosinţă mixtă, care include strategii de proiectare planetare, rezultând în cea mai înaltă clădire din lume, construită vreodată.”

Turnul va fi alimentat cu energie produsă de panouri solare montate la nivelele cele mai înalte, unde,  situate fiind deasupra atmosferei, ar avea o expunere constantă la soare. Apa va fi colectată din condensul norilor şi de la ploaie. Turnul este împărţit în secţiuni, fiecare în parte fiind dedicată diverselor activităţi. Spaţiul business se află la etajele cele mai joase ale blocului, în timp ce rezidenţele se află la două treimi din lungime în sus, iar activităţile de cult şi funerare au loc în partea cea mai de sus.

Clădirea viitorului pluteşte în aer

Dimensiunea şi forma ferestrelor se modifică pe toată lungimea turnului, adaptându-se la diferitele compoziţii ale atmosferei, precum şi la a temperatură. Ferestrele dinspre partea superioară a turnului, care se extinde dincolo de troposferă pentru a oferi locuitorilor un plus de 40 de minute de soare în fiecare zi, ar fi adaptate la altitudine pentru a face faţă presiunii crescute.

Analemma Tower este cel mai recent proiect care cercetează explorarea spaţială, al companiei Clouds Architecture Office, care este condus de Masayuki Sono şi Ostap Rudakevych.

Clădirea viitorului pluteşte în aer Clădirea viitorului pluteşte în aer

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!