Nu World Trade Center a fost primul

Publicitate

În septembrie 2001, cerul New York-ului a intrat în doliu când două avioane au distrus renumitele Turnuri Gemene. Dar 9/11 nu a fost prima dată când oraşul a suferit un atac aerian.

Nu World Trade Center a fost primul
Publicitate

În septembrie 2001, cerul New York-ului a intrat în doliu când două avioane au distrus renumitele Turnuri Gemene. Dar 9/11 nu a fost prima dată când oraşul a suferit un atac aerian - la nivelul celor mai simbolice clădiri ale sale, scriau Greg Young şi Tom Meyers, pe blogul lor de istorie a oraşului New York, The Bowery Boys - cu 56 de ani mai devreme, Empire State Building a reprezentat scena unei prăbuişiri aeriene masive.

În dimineaţa zilei de 28 iulie 1945, locotenent-colonelul William Smith încerca să ajungă la Aeroportul Newark. În schimb, el s-a prăbuşit în Empire State Building, provocând un incendiu extins. Fapta sa nu a fost una de sabotaj, scrie Meyers şi Young. Mai degrabă a fost rezultatul condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Smith, care pilota un bombardier B-25, a fost însărcinat cu un transfer de personal de rutină, dintr-o bază militară din Bedford, Massachusetts, pentru a-l prelua pe superiorul său la Newark. În acea dimineaţă oraşul se scălda într-o ceaţă groasă, iar echipajul de la baza aeriană îl sfătuiseră pe Smith, care avea vizibilitate zero, că o aterizare forţată era o idee foarte proastă.

Nu World Trade Center a fost primul

În plină ceată, el se regăsea în afara traseului său şi zbura liber deasupra oraşului, explică Meyers şi Young. Smith a reuşit să vireze în jurul clădirilor Chrysler Building, Rockefeller Center şi ceea ce este cunoscut astăzi ca Helmsley Building. La ora 09:40 dimineaţa, bombardierul a intrat în forţă zdrobind etajele 78, 79 şi 80 ale Empire State Building.

Era o zi de sâmbătă, deci majoritatea oamenilor nu veniseră la servici. Cu toate acestea, 14 persoane, inclusiv trei membri ai echipajului avionului şi opt angajaţi ai organizaţiei internaţionale National Catholic Welfare, şi-au pierdut viaţa în urma impactului. Operatoarea liftului clădirii, Betty Lou Oliver, a supravieţuit în mod miraculos unei căderi în gol a liftului, de la o înălţime de 24 de metri (pentru care ea deţine şi un record mondial Guinness). Cel puţin douăzeci de persoane au fost rănite.

Nu World Trade Center a fost primul

Numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, dacă accidentul nu ar fi avut loc sâmbăta. Empire State Building şi-a redeschis birourile, la doar două zile de la producerea impactului, şi, mai remarcabil decât atât, repararea daunelor a durat doar trei luni.

Ca să facem o comparaţie, atunci când avioanele teroriste au lovit simbolicele turnuri World Trade Center, în 2001, ambele clădiri s-au prăbuşit în termen de 90 de minute, din cauza diferenţelor structurale semnificative. Turnurile WTC, spre deosebire de Empire State Building, nu aveau coloane interioare de susţinere pentru a absorbi impactul similar clădirii Empire State. Aceasta din urmă a avut parte de o punere pe „picioare” rapidă.

Nu World Trade Center a fost primul

Accidentul a provocat un incendiu masiv şi a produs o gaură de aproximativ 6 metri în peretele de nord al clădirii, potrivit unui raport din New York Times de a doua zi. Unul dintre motoare a străpuns pereţii clădirii şi a lovit un apartament de lux din vecinătate. Un supravieţuitor a comparat impactul cu un cutremur - şi accidentul încă îi produce amintiri dureroase, deşi astăzi este deja de mult uitat.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!