Nu World Trade Center a fost primul

În septembrie 2001, cerul New York-ului a intrat în doliu când două avioane au distrus renumitele Turnuri Gemene. Dar 9/11 nu a fost prima dată când oraşul a suferit un atac aerian.

Publicitate

În septembrie 2001, cerul New York-ului a intrat în doliu când două avioane au distrus renumitele Turnuri Gemene. Dar 9/11 nu a fost prima dată când oraşul a suferit un atac aerian - la nivelul celor mai simbolice clădiri ale sale, scriau Greg Young şi Tom Meyers, pe blogul lor de istorie a oraşului New York, The Bowery Boys - cu 56 de ani mai devreme, Empire State Building a reprezentat scena unei prăbuişiri aeriene masive.

În dimineaţa zilei de 28 iulie 1945, locotenent-colonelul William Smith încerca să ajungă la Aeroportul Newark. În schimb, el s-a prăbuşit în Empire State Building, provocând un incendiu extins. Fapta sa nu a fost una de sabotaj, scrie Meyers şi Young. Mai degrabă a fost rezultatul condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Smith, care pilota un bombardier B-25, a fost însărcinat cu un transfer de personal de rutină, dintr-o bază militară din Bedford, Massachusetts, pentru a-l prelua pe superiorul său la Newark. În acea dimineaţă oraşul se scălda într-o ceaţă groasă, iar echipajul de la baza aeriană îl sfătuiseră pe Smith, care avea vizibilitate zero, că o aterizare forţată era o idee foarte proastă.

În plină ceată, el se regăsea în afara traseului său şi zbura liber deasupra oraşului, explică Meyers şi Young. Smith a reuşit să vireze în jurul clădirilor Chrysler Building, Rockefeller Center şi ceea ce este cunoscut astăzi ca Helmsley Building. La ora 09:40 dimineaţa, bombardierul a intrat în forţă zdrobind etajele 78, 79 şi 80 ale Empire State Building.

Era o zi de sâmbătă, deci majoritatea oamenilor nu veniseră la servici. Cu toate acestea, 14 persoane, inclusiv trei membri ai echipajului avionului şi opt angajaţi ai organizaţiei internaţionale National Catholic Welfare, şi-au pierdut viaţa în urma impactului. Operatoarea liftului clădirii, Betty Lou Oliver, a supravieţuit în mod miraculos unei căderi în gol a liftului, de la o înălţime de 24 de metri (pentru care ea deţine şi un record mondial Guinness). Cel puţin douăzeci de persoane au fost rănite.

Numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, dacă accidentul nu ar fi avut loc sâmbăta. Empire State Building şi-a redeschis birourile, la doar două zile de la producerea impactului, şi, mai remarcabil decât atât, repararea daunelor a durat doar trei luni.

Ca să facem o comparaţie, atunci când avioanele teroriste au lovit simbolicele turnuri World Trade Center, în 2001, ambele clădiri s-au prăbuşit în termen de 90 de minute, din cauza diferenţelor structurale semnificative. Turnurile WTC, spre deosebire de Empire State Building, nu aveau coloane interioare de susţinere pentru a absorbi impactul similar clădirii Empire State. Aceasta din urmă a avut parte de o punere pe „picioare” rapidă.

Accidentul a provocat un incendiu masiv şi a produs o gaură de aproximativ 6 metri în peretele de nord al clădirii, potrivit unui raport din New York Times de a doua zi. Unul dintre motoare a străpuns pereţii clădirii şi a lovit un apartament de lux din vecinătate. Un supravieţuitor a comparat impactul cu un cutremur - şi accidentul încă îi produce amintiri dureroase, deşi astăzi este deja de mult uitat.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!