Roboţii Wikipedia poartă războie de editare care pot dura ani de zile

Publicitate

Da. Nu. Da. Nu. Da. Nu. Este destul de enervant când copiilor li se stică placa. Dar ce se întâmplă atunci când roboţilor Wikipedieni li se blochează placa la nesfârşit, editând, reeditând şi editând din nou... reciproc.

 Roboţii Wikipedia poartă războie de editare care pot dura ani de zile
Publicitate

Unul dintre cele mai infame războaie Wikipedia a avut loc în anul 2013, când editorii umani ai site-ului au scris peste 40.000 de cuvinte în decurs de două luni, argumentând dacă filmul Star Trek Into Darkness (Star Trek În întuneric) ar trebui să fie scris cu litera „î”, respectiv „i” mică sau mare.

Da, un eveniment real.

Dar se pare că nu e doar fiinţele umane pot fi implicate în certuri meschine pe enciclopedia online. Un studiu de pe PLOS ONE a evidenţiat modul în care (ro)boţii, utilizaţi pentru a efectua modificări banale printre articole, pot avea „înfruntări” care durează ani de zile.

Condus de Universitatea Oxford şi Institutul Alan Turing din Marea Britanie, studiul a analizat 13 ediţii lingvistice diferite ale Wikipedia timp de 10 de ani, din 2001 până în 2010. Mii de boţi au făcut modificări în tot acest timp, dezvoltaţi pentru a efectua sarcini domestice, inclusiv pentru a verifica ortografia şi a anula vandalismul.

 Roboţii Wikipedia poartă războie de editare care pot dura ani de zile

Ocazional, se pare că aceşti roboţi pot genera o uşoară controversă între ei, privind o anumită modificare, făcându-i să revină în mod repetat asupra editărilor altui bot. Dat fiind faptul că există atât de multe pagini, este nevoie de timp pentru ca roboţii să revină la pagina de editată, astfel încât tensiunea poate dura luni sau chiar ani de zile.

Unii roboţi, de exemplu, ar schimba în mod consecvent „Palestina” cu „Teritoriul Palestinei” şi invers, în timp ce alţii nu reuşesc să se pună de acord între „Golful Persic” şi „Golful Arabiei”. Unele dintre cele mai contestate pagini se mai referă la Pervez Musharraf (fostul preşedinte al Pakistanului), Uzbekistan, Estonia, Belarus, limba arabă, Niels Bohr şi Arnold Schwarzenegger.

„Acest lucru are implicaţii nu numai asupra modului în care codăm agenţii artificiali, ci şi asupra modului în care îi studiem”, a declarat autoarea principală Dr. Milena Tsvetkova de la Institutul de Internet Oxford. „Avem nevoie de mai multă cercetare în domeniul sociologiei boţilor.”

 Roboţii Wikipedia poartă războie de editare care pot dura ani de zile

Boţii reprezintă doar 0.1 la sută din editorii de pe Wikipedia, dar ei sunt utili. Pe Wikipedia în limba română, de exemplu, există 1.719.167 de pagini cu 167 de roboţi aprobaţi pentru a edita şi schimba aceste articole. În limba engleză există 41.591.342 de pagini menţinute „corecte” prin intermediul a 2069 de boţi wikipedieni.

Cercetătorii au descoperit că cele mai multe conflicte a avut loc în ediţia portugheză a Wikipediei, cu o medie de 185 de revizii bot-bot per bot. Wikipedia în germană a avut cele mai puţine dezacorduri şi anume doar 24, în timp ce Wikipedia în limba engleză a avut 105.

Motivul se reduce, probabil, la diversitatea ortografică şi gramaticală a fiecărei limbi. Interacţiunile boţilor au încetat în 2013, atunci când Wikipedia a făcut modificări la nivelul legăturilor inter-lingvistice. Dar această perioadă turbulentă din istoria site-ului arată cât de multe mai avem de învăţat despre omologii noştri artificiali.

 Roboţii Wikipedia poartă războie de editare care pot dura ani de zile

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!