Dacă ajungem la închisoare în Mexic, avem dreptul să evadăm

Publicitate

În Mexic este legală încercarea de a evada din închisoare.

Dacă ajungem la închisoare în Mexic, avem dreptul să evadăm
Publicitate

Într-o închisoare amenajată pentru 1.500 de deţinuţi, există peste 14.000 de persoane - şi doar o mână dintre acestea sunt destul de norocoase să mănânce o masă ocazională gătită la domiciliu de familiile lor. Familiile aduc tocană de pui, orez mexican, pozole , pollo al achiote, sosuri, cereale, ouă — toate fiind mult mai bine decât „supa de ceapă” (o supă călduţă de apă şi ceapă), carne misterioasă, soia foarte slab fiartă şi alte „lucruri hidoase”, despre care familiile pretind că reprezintă „meniurile” zilnice ale deţinuţilor din închisorile mexicane.

Infiltrarea de mâncare exterioară în cantina închisorilor costă bani. Membrii de familie cu experienţă, au la ei întotdeauna monede de câte cinci şi zece peso, pentru a unge diverse palme, înainte de a ajunge la sala de mese. Cinci pesos pentru fiecare pungă de lapte praf sau cafea instantă de contrabandă. Zece de pesos pentru a obţine o tigaie, o farfurie de unică folosinţă, un cuţit de plastic sau alte ustensile de gătit prin pentru un deţinut. Costă cinci pesos pe zi pentru a păstra alimentele în frigider (în cazul în care deţinutul primeşte alimente pentru o săptămână). Dacă se doreşte introducerea unei plite electrice, poate costa până la 500 de pesos. Efectuând o scurtă contabilitate a acestor „sfaturi”, a transportului, a alimentelor, a cardurilor telefonice şi a numerarului pentru deţinuţi, fiecare vizită poate costa aproximativ 1.000 de pesos — prea mulţi bani pentru o familie care poate veni în vizită doar o dată la două săptămâni.

Dacă ajungem la închisoare în Mexic, avem dreptul să evadăm

E de mirare că în astfel de condiţii toată lumea încearcă să evadeze cât mai rapid posibil? Mai ales într-o ţară în care fapta de a evada din închisoare nu prezintă implicaţii juridice.

În timp ce naţiunile cele mai moderne condamnă evadarea din închisoare, conform legislaţiei din Mexic, persoanele fizice au dreptul de a încerca să evadeze din închisoare. Sistemul juridic mexican, notează că toţi cetăţenii au o dorinţă fundamentală de a fi liberi, astfel încât oamenii nu pot fi pedepsiţi pentru simpla încercare de a scăpa dintre gratii.

Savanţii legii mexicane susţin că sistemul se află pe aceeaşi poziţie precum un fel de abordare filosofică de a reglementa societatea. Legea încearcă să recunoască că toate persoanele doresc să fie libere, astfel încât acestea au dreptul de a lupta pentru a obţine libertatea. Sistemul încearcă, de asemenea, să ofere o oportunitate pentru cei care ar fi fost încarceraţi pe nedrept (deşi una destul de dificilă).

Conform lui Jose Elias Romero Apis, membru al Camera Inferioare a Congresului Mexicului, „libertatea reprezintă o prioritate asupra altor valori, incluzând securitatea din închisoare.”

Dacă ajungem la închisoare în Mexic, avem dreptul să evadăm

Foarte multe persoane au evadat deja din închisorile din Mexic. Dacă sunt prinşi, deţinuţii sunt forţaţi să servească restul pedepsei iniţiale, însă nu şi o perioadă suplimentară ca pedeapsă pentru evadare.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!