Care este cel mai puternic muşchi?

Publicitate

Spre surprinderea multor persoane cei mai puternici muşchi din organismul uman nu sunt cei ai braţelor, umerilor, pieptului sau chiar ai coapselor.

Care este cel mai puternic muşchi?
Publicitate

Unii autori susţin că există un număr de circa 650 de muşchi în corpul omenesc, în timp ce alţii susţin că au identificat până la 840 de muşchi. De fapt, există trei mari categorii de muşchi, muşchiul cardiac, muşchii netezi şi muşchii striaţi sau muşchii scheletici care pot fi acţionaţi voluntari.

Între toţi muşchii, se distinge invariabil muşchiul cardiac, nimeni altul decât muşchiul cel mai rezistent şi mai activ pe durata vieţii omeneşti. Muşchiul cardiac se mişcă continuu de la naştere până la moarte, fără nicio pauză.

Deloc întâmplător, cei mai puternici muşchi dacă este să luăm în considerare forţa exercitată de muşchiul propriu-zis, sunt acei muşchi care au cea mai mare grosime în secţiune. Asta deoarece tensiunea exercitată de fibrele musculare ale muşchilor scheletici nu variază foarte mult. Astfel, cu cât un muşchi este mai gros în secţiune, cu atât este mai puternic.

Din aceste motive, cel mai puternic muşchi din corpul omenesc este în acelaşi timp şi cel mai mare şi mai voluminos. Este vorba evident de muşchii fesieri, sau gluteus maximus, cum sunt aceştia denumiţi ştiinţific. Muşchii fesieri au evoluat pentru a fi cei mai puternici deoarece ei nu doar că susţin vertical corpul omenesc, dar datorită lor putem merge, putem alerga, putem lovi puternic cu piciorul şi ne putem aşeza şi ridica.

Care este cel mai puternic muşchi?

În ceea ce priveşte mitul că limba este cel mai puternic muşchi din corp, acest fapt nu pare să fie adevărat, indiferent de definiţia dată puterii.

- Masticatorul, sau musculatura maxilarului, de exemplu, este cel mai puternic datorită avantajului său mecanic, în care muşchii ataşaţi maxilarului formează o pârghie.

Cvadricepşii sunt printre muşchii care au cea mai mare concentraţie de fibre musculare striate, fapt care i-ar califica într-o mai mare măsură în categoria celor mai puternici muşchi din corp.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!