Cizma Saatse: O anomalie a frontierei Rusia-Estonia

Publicitate

Fâşia de pământ care pătrunde în teritoriul estonian în urma unei trasări greşite a hărţii seamănă cu o cizmă.

Cizma Saatse: O anomalie a frontierei Rusia-Estonia
Publicitate

În sud-estul Estoniei, în municipiul Värska Parish, apare o neregulă deosebită la graniţă. O mică bucată de pământ rusesc numită „Cizma Saatse” - denumită astfel datorită intruziunii sale în formă de cizmă - se întinde pe teritoriul Estoniei, în timp ce graniţa ruso-estonă se răsuceşte şi se reîntoarce prin peisajul forestier al acestei regiuni, care include şi un lac. Întâmplarea face ca această bucată de teren străin să se afle exact între două mici sate estone - Lutepää şi Sesniki - şi, în mod tradiţional, singura modalitate de a ajunge la Sesniki de la Lutepää şi viceversa este să se treacă prin Cizma Saatse, care implică trecerea de două ori a frontierei internaţionale.

Atunci când frontiera Rusia-Estonia a fost trasată în 1945, Estonia făcea parte din Uniunea Sovietică, astfel încât graniţa nu reprezenta o problemă atât de mare. Dar odată cu dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991 şi aderarea Estoniei la Uniunea Europeană, Cizma Saatse a devenit ca un ghimpe în coasta Estoniei.

Cizma Saatse: O anomalie a frontierei Rusia-Estonia

Din fericire, ambele ţări au reuşit să rezolve problema amiabil. Conform condiţiilor convenite, estonienii pot continua să utilizeze drumul prin intermediul Cizmei Saatse fără a fi nevoiţi să solicite o viză rusă, cu condiţia să nu călătorească pe jos. Pe drumul special amenajat, singura modalitate de deplasare include un vehicul (este permisă şi deplasarea călare pe un măgar) şi nu se poate opri în popas pe teritoriul rus (nici pentru a culege diferite ciuperci sălbatice, cu care este căptuşită fâşia Saatse Boot, nici pentru a face fotografii).

În ciuda faptului că este interzis, totuşi, mulţi turişti îndrăznesc să se fotografieze în faţa semnelor care nu permit astfel de activităţi, ducând la arestarea lor şi la detenţie, la cea mai apropiată secţie a frontierei din Rusia. Făptaşii sunt eliberaţi numai după plata amenzilor. În cazul în care o maşină rămâne în pană în interiorul cizmei, poliţiştii ruşi de frontieră vor efectua o inspecţie. Dacă sunt convinşi că pana este reală, ei vor autoriza poliţiştii estonieni de frontieră să tracteze vehiculul înapoi în Estonia.

Cizma Saatse: O anomalie a frontierei Rusia-Estonia

Lutepää şi Sesniki se află la aproximativ 1200 de metri distanţă. Secţiunea drumului care leagă aceste două sate prin Cizma Saatse are o lungime de aproximativ 900 de metri. Până în 2008, acesta a fost singurul drum disponibil. În acelaşi an s-a deschis un nou drum, care permitea deplasarea între cele două sate fără a trece prin Cizma Saatse. Dar este o ocolire de aproximativ 15-20 km dacă plecăm din satul Värska, situat la nord de Lutepää, astfel sătenii încă mai folosesc vechiul drum prin Rusia.

În 2005, Rusia a acceptat să îndrepte frontiera şi să transfere zona cizmei Estoniei, în schimbul unor fâşii de pământ estonian. Acest lucru va pune capăt ciudăţeniei geografice, însă noul tratat încă necesită aprobare. Până la ratificare, Cizma Saatse (engl. Boot) va continua să atragă turişti, mulţumită oportunităţii unice de a vizita un teritoriu rus fără viză.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!