China finalizează cel mai mare telescop radio din lume

Publicitate

Cu un diametru de 500 de metri, cel mai mare telescop radio din lume a ajuns la stadiul final de construcţie.

China finalizează cel mai mare telescop radio din lume
Publicitate

Cu denumirea FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), telescopul este construit în provincia Guizhou, în sud-vestul Chinei.

Telescopul, la care se lucrează din martie 2011 are o singură diafragmă şi are echivalentul a 30 de terenuri de fotbal. Oamenii de ştiinţă au ajuns în ultimele etape. Ei speră că vor fi finisate toate lucrările până septembrie 2016, potrivit TheGuardian. Este astfel mult mai mare decât celebrul radio-telescop Arecibo din insula Porto Rico, în prezent cel mai mare din lume, cu cei 305 metri diametru ai săi. FAST va avea o sensibilitate de trei ori mai mare.

Autorităţile şi inginerii chinezi au testat componenta-cheie în interiorul telescopului masiv, înainte de a o pune în funcţionare pe un termen nelimitat. Timp de un weekend, „retina” a fost instalată în telescop şi testată cu succes. Ar mai fi ceva, un mecanism care cântăreşte 30.000 de kilograme şi este suspendat la 160 de metri deasupra vasului reflector este încă neterminat. Potrivit China Daily, vasul reflector va colecta semnale din întregul univers. Noua antenă este capabilă să reflecte semnale radio din Univers la un punct focal, în cazul în care cupola-receptor va fi statică. Înconjurarea imensului telescop poate dura 40 de minute. Vasul enorm este format din peste 4.500 de panouri triunghiulare şi cea mai mare parte a panourile laterale măsoară 11 metri lungime.

China finalizează cel mai mare telescop radio din lume

„Până în prezent, unul dintre cei mai importanţi paşi a fost finalizat şi ne vom strădui să finisăm instalaţia întregului sistem până la sfârşitul lunii septembrie. FAST este similar oricărei antene de televiziune de pe un acoperiş, dar este mult mai mare. Cu un semnal mai puternic, FAST va fi capabil să scaneze de trei ori mai mult decât telescopul de la observatorul Arecibo”, a declarat Li Di, cercetătorul de la Academia Chineză de Ştiinţe.

„Sensibilitatea şi rezoluţia FAST va permite un studiu extrem de cuprinzător a mii de galaxii în diferite medii din univers”, afirmă Lister Staveley-Smith, un astronom de la Universitatea din Australia de Vest.

Telescopul radio gigantic va costa aproximativ 1,2 miliarde de yuani (176 de milioane de euro), făcându-l cel mai mare proiect astronomic din China.

China finalizează cel mai mare telescop radio din lume

FAST este situat în depresiunea Dawodang, o vale imensă în Pingtang, provincia Guizhou. A fost nevoie de 17 ani ca oamenii de ştiinţă să gândească o scobitură suficient de mare pentru vasul telescopului. Cu doar un singur oraş la o distanţă de 19 km, depresia Dawodang este extrem de izolată de întreruperi magnetice. Iniţiativa este salutată de toată presa chineză, precum şi de câteva personalităţi ştiinţifice din domeniul spaţial. Teoretic, FAST ar urma să le permită cercetătorilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină.

Însă, înainte să privească cerul şi să exploreze spaţiul pentru a afla dacă suntem sau nu singurele fiinţe vii din Univers, autorităţile trebuie să gestioneze săptămânile viitoare o problemă mult mai pământeană: strămutarea a peste 9.000 de oameni care locuiesc pe o rază de 5 kilometri de telescopul gigantic. Este necesar ca aceştia să plece pentru ca FAST să îşi folosească întreaga putere. Strămutarea va permite „crearea unui mediu fiabil în privinţa undelor electromagnetice”, a declarat Li Yuccheng, înalt oficial din provincia Guizhou citat de agenţia China Nouă.

China finalizează cel mai mare telescop radio din lume

Persoanele strămutate vor primi o compensaţie de 12.000 de yuani (1.650 de euro), unele şi o subvenţie complementară pentru chirie. Sute de mii de chinezi au fost strămutaţi în trecut pentru a face loc unor vaste proiecte de infrastructură, cum ar fi baraje şi canale, mulţi declarându-se nemulţumiţi de despăgubirile primite.

Beijingul îşi măreşte investiţiile în astronomie, accelerând programul de explorare spaţială, căruia îi alocă miliarde de euro. Autorităţile intenţionează să plaseze o staţie permanentă pe orbită până în 2020 şi, cu timpul, să trimită un om pe Lună.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!