De ce este pe jumătate goală fiecare pungă de chips?

Publicitate

Spaţiul suplimentar din ambalaj face ca chipsurile să nu se sfărâme în pungă.

De ce este pe jumătate goală fiecare pungă de chips?
Publicitate

Cu toţii cunoaştem frustarea resimţită atunci când deschidem o pungă de chipsuri şi observăm că, de fapt, doar un sfert din pungă conţine produsul pe care l-am cumpărat, însă există şi o explicaţie pentru asta. Spaţiul suplimentar din ambalaj face ca chipsurile să nu se sfărâme în pungă. Producătorii doresc să protejeze obiectivele lor în timpul livrărilor. Când pachetele sunt aşezate în spaţii înguste sau se exercită presiune asupra lor, acest decalaj serveşte ca airbag, chipsurile rămânând astfel intacte.

Doi tineri din Coreea de Sud au demonstrat că pungile de snaks-uri au atât de mult aer în ele încât pot fi folosite drept material pentru o barcă. Cei doi studenţi au realizat o barcă din 160 de pungi de chipsuri nedeschise şi au reuşit să plutească cu ea pe râul Han.

De ce este pe jumătate goală fiecare pungă de chips?

Aerul din pungă este de fapt azot, pentru că oxigenul poate deteriora snackurile, iar grăsimea poate râncezi. Umiditatea din aerul din jurul nostru nu afectează astfel aceste alimente. Datorită azotului, acestea rămân proaspete. S-a demonstrat acest lucru, printr-un studiu realizat încă din 1994. Acest element chimic (sau nitrogenul) este un gaz incolor, inodor, insipid, de obicei inert, diatomic şi nemetalic, constitutie 78% din atmosfera Pământului, este o parte componentă a tuturor ţesuturilor vii şi nu dăunează sănătăţii. Iată toţi compuşii chimici ai aerului, după volum:

  • 78.084% Azot (N2)
  • 20.947% Oxigen (O2)
  • 0.934% Argon (Ar)
  • 0.03% Dioxid de carbon (CO2)

Spaţiul gol prea mare nu justifică lipsa alimentelor din pungile care ar trebui să fie pline. O lege adoptată în SUA în 1966, impune producătorilor să prescrie greutatea netă a produselor lor, pentru a nu induce în eroare consumatorii. Și totuşi aceste reglementări sunt rareori aplicate. În timp ce văd un pachet mare, în mod automat oamenii presupun că va conţine şi mai multe alimente. Cel mai sigur este să citim întotdeauna eticheta. Deşi acest azot preotejează într-un fel mancarea, fiind benefic pe de o parte, poate fi şi duşmanul nostru atunci când vedem o pungă mai mare.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!