Cele mai grave feţe, nu fumează cocaină, ci scorpioni

Publicitate

Fumatul de scorpioni din Asia de Sud este o dependenţă periculoasă.

Cele mai grave feţe, nu fumează cocaină, ci scorpioni
Publicitate

La fel de bizar precum sună, inhalarea de scorpioni nu reprezintă ceva nemaiauzit în ţările din Asia de Sud, dar, potrivit presei regionale, practica a câştigat popularitate recent, în mai multe părţi ale Pakistanului. Veninul scorpionului îl poate droga, aparent, pe fumător, destul de intens, creând o dependenţă extremă în timp.

Deci, cum adică poate fuma cineva un scorpion? Este un proces simplu, dar eficient - un scorpion mort se usucă la soare timp de câteva ore sau unul în viaţă este ars pe cărbune, până când moare. Carcasa animală uscată este mai apoi aprinsă pe foc şi fumul se inhalează. Deoarece coada este cea care conţine otrava căutată de dependeţi, unii fumatori preferă să piseze coada uscată şi să o amestece cu haşiş şi tutun, fumând-o sub formă de ţigaretă.

Cele mai grave feţe, nu fumează cocaină, ci scorpioni

În cartea sa din 2007, Narcotice în Afganistan, sociologul David MacDonald oferă relatarea unui prieten care a asistat direct la efectele fumului de scorpion asupra unui dependent. „Efectul a fost instantaneu, cu faţa si ochii omului devenind foarte roşii, mult mai mult decât ai unui consumator de haşiş. De asemenea, părea într-o stare extremă de ebrietate, fiind totuşi treaz şi în alertă, deşi el s-a împiedicat şi a căzut, atunci când încerca să se ridice din poziţia aşezat... fumul avea un gust mai 'dulce' decât cel de haşiş, deşi... mirosea îmbâcsit şi efectul ameţitor a durat mult mai mult,” s-a sugerat în carte.

Starea de euforie durează, aparent, timp de 10 ore. Despre primele şase se spune că ar fi dureroase, ca rezultat al adaptării organismului la substanţă, dar durerea este încet alinată, transpunându-se în bucurie şi, mai târziu, în plăcere intensă. „Totul pare ca şi cum ar dansa,” îşi aminteşte Sohbat Khan, un fost fumător de scorpion, în vârstă de 74 de ani. „Drumurile, vehiculele, totul din faţa mea”.

Sohbat a fost dependent de fumul de scorpion în tinereţe, la vârsta anilor 20 - el obişnuind să achiziţioneze arahnidele pentru una sau două rupii pe bucată, de la un furnizor, care făcea rost de marfă din zona Mattani a districtului Peshawar, bogat în scorpioni din cauza vremii extrem de calde. În punctul culminant al dependenţei sale, el îşi cutreiera satul, vânând scorpioni spre a-i afuma.

Cele mai grave feţe, nu fumează cocaină, ci scorpioni

Experţii s-au pus de acord că veninul de scorpion este foarte periculos pentru creierul uman, mai periculos decât orice alte narcotice, mai ales atunci când este inhalat. „Înhalarea scorpionilor cauzează pierderi de memorie pe termen scurt şi lung,” a explicat Dr. Azaz Jamal, un ofiţer medical la spitalul universitar Khyber Teaching Hospital. „Fumatul provoacă halucinaţii, starea în care oamenii au percepţia a ceva anume, care nu este realitate." El a adaugat ca expunerea prelungita la fumul de scorpion ar putea provoca tulburari de somn si pofta de mancare si eventual duce la o deliranta permanenta.

Dar dependenţa este greu de învins la nivel naţional în Pakistan, în principal, deoarece nu există nicio statistică oficială, iar cercetările disponibile pe această temă sunt insuficiente. Câteva rapoarte sugerează că obiceiul câştigă popularitate în districtul Khyber Pakhtunwala (KP) din Pakistan, unde cu siguranţă nu este doar un desfrâu rar.

Deşi inhalarea scorpionilor încă reprezintă o practică rară la nivel global, aceasta serveşte drept un răsfăţ grotesc ieftin şi uşor în rândul tinerilor din Pakistan, Afganistan, precum şi în unele părţi din India.

Cele mai grave feţe, nu fumează cocaină, ci scorpioni

Între timp, Umer Gul, un tânăr care şi-a renegat viaţa în favoarea inhalării de scorpioni, rătăceşte fără ţintă pe străzile din Karak, districtul KP, oprindu-se frecvent pentru a se holba în gol, timp în care mormăie ceva neînţeles. „Umer obişnuia să fie un funcţionar în armată”, spune fratele său Mohammed Younas. Dar odată ce a început fumatul de scorpioni, el şi-a pierdut sănătatea mintală în favoarea obiceiului. „Scorpionii sunt extrem de toxici. De aceea se află fratele meu în această stare. El îşi petrece cea mai mare parte a timpului plimbându-se fără ţintă.” 

În unele părţi din India, dependenţii preferă o metodă mult mai directă si mai dureroasă pentru a-şi obţine doza de scorpion - ei primesc înţepături, platind undeva între 100 şi 150 de rupii indiene pe înţepătură. Alţii recurg şopârla comună de casă pentru doza lor zilnică, prăjind-o şi măcinând-o într-o pulbere fină, amestecând apoi pudra cu opiu pentru a o folosi drept narcotic. Despre şopârla sub formă de praf se spune că îmbunătăţeşte efectele sedative ale opiului, ceea ce duce la o intoxicaţie supremă.

Surse: DAWN, Suburra, The Express Tribune

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!