Cel mai mare burete de mare din lume a fost descoperit în Hawaii

Publicitate

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea fabulosului burete de mare, ascuns în adâncurile apelor din Hawaii, a avut loc accidental.

Cel mai mare burete de mare din lume a fost descoperit în Hawaii
Publicitate

Gigantul antic, care are propriul său ecosistem, a fost descoperit în cadrul unui proiect de exploatare a apelor din Oceanul Pacific, aparţinând Administraţiei Naţională Oceanografică şi Atmosferică a Statelor Unite (NOAA). Buretele într-o formă neobişnuită, are o lăţime de peste 2 metri şi o lungime de peste 3,5 metri şi poate fi comparat din punct de vedere al dimensiunilor, cu un minibus sau o dubă.

„Arăta ca o cuvertură împăturită” afirmă Dr. Christopher Kelly, un cercetător la NOAA şi co-lider în expediţia din Pacific. „Părea ca şi cum cineva ar fi luat o pătură şi ar fi aruncat-o pe un scaun...practic aşa l-am numit şi noi până când nu am găsit un nume mai potrivit - buretele pătură-pliată”, a mai adăugat acesta. Dr. Kelly a declarat că descoperirea din situl Monumentului Naţional Marin Papahanaumokuakea, aparţinând Patrimoniului Mondial hawaian, a fost accidentală.

Situl marin hawaian, mai este şi habitatul focii călugăr, precum şi a mai multor alte specii rare de păsări. Zona este întinsă pe o suprafaţă de peste 150.000 de kilometri pătraţi în Oceanul Pacific, iar ecosistemele sale de corali sunt dominate de prădători mari, precum rechinul.

„Pur şi simplu a apărut de nicăieri... Noi căutam corali şi bureţi de mare de la mari adâncimi, şi tocmai ne reuşiseră câteva prim-planuri ale unor corali. Ne-am continuat apoi traseul pentru studiu, când buretele amintit a apărut din nimic”, mai spune Dr. Kelly.

Cel mai mare burete de mare din lume a fost descoperit în Hawaii

Bureţi similari ar mai putea exista şi în alte locuri din Pacific

Expediţia a fost asistată de vehicule acţionate de la distanţă, la adâncimi subacvatice de până la 4,8 km, iar ceea ce nu se ştie încă despre durata de viaţă a bureţilor, este faptul că la unele specii masive se estimează că ar trăi peste 2.300 de ani. Bureţii de mare masivi acţionează ca filtre pentru apele mărilor şi oferă de asemenea, un habitat pentru vieţuitoarele mai mici.

În timp ce acest tip de burete de mare nu a mai fost văzut de către savanţi, Dr. Kelly a declarat că mai multe expediţii în insulele pacifice ar putea duce la şi mai multe noi descoperiri. „Distribuţia buretelui nu poate fi doar în jurul unui nuc munte subacvatic, deci presupunem că există şi altundeva pe arhipelagul hawaiian. Nu m-ar surprinde dacă am descoperi acest tip de burete de mare, chiar şi în alte locuri din întregul Ocean Pacific,” spune savantul. „În aproape orice loc în care am fost, am descoperit noi bureţi, corali şi animale”, a mai adăugat acesta.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!