Caprele din Tennessee care ... leşină

Publicitate

Câteva clipuri video au devenit virale, pentru că reuşesc să surprindă o reacţie ciudată a unei specii aparte de capre.

Caprele din Tennessee care ... leşină
Publicitate

Spre deosebire de oameni, animalele nu prea leşină din cauza unei surprize, nu manifestă atacuri de panică sau orice alt stres emoţional puternic. Dar există o rasă de capră care pare să facă acest lucru.

Atunci când este surprinsă, aşa-numita „capră leşinată” se prăbuşeşte pe-o parte. Adesea ele cad într-un mod destul de comic, cu picioarele ţepene ridicate în sus. După ce stau întinse pe jos şi nemişcate timp de câteva secunde, îşi revin şi se ridică înapoi în picioare la fel de repede pe cât au căzut. Această reacţie curioasă la starea de frică, a transformat capra leşinată într-un subiect popular care vehiculează pe internet prin intermediul unor videoclipuri virale şi de cele mai multe ori comice.

Caprele care leşină nu îşi pierd de fapt conştiinţa; ele pur şi simplu devin ţepene de teamă - o afecţiune genetică cunoscută sub numele de miotonie congenitală, care determină ca muşchiul să devină rigid pentru o scurtă perioadă de timp, atunci când este luat prin surprindere. Odată ce rigiditatea dispare, ele revin în picioare. Această rigidizare caracteristică a muşchilor a dat caprelor numeroase nume, cum ar fi caprele nervoase, caprine rigide şi capre picior-de-lemn. Denumirea cea mai cunoscută rămâne Caprele miotonice.

Caprele din Tennessee care ... leşină

Miotonia este o boală a muşchiului şi nu are nimic de-a face cu funcţia sistemului nervos central. Deci nu le face rău şi este nedureroasă, deşi nu le face bine dacă le speriem în mod intenţionat pentru a obţine rezultatul dorit. Boala nu apare doar la capre sau la şepteluri în general; fiinţele umane fiind şi ele afectate de această tulburare a sănătăţii.

Caprele miotonice au apărut pentru prima dată în statul american Tennessee, în anii 1880, atunci când un tânăr angajat temporar la o fermă, pe nume John Tinsley, a intrat în ţară cu patru dintre aceste caprine. Tinsley a lucrat în zonă timp de câţiva ani şi apoi s-a mutat, dar înainte de a pleca, şi-a vândut caprele angajatorului său Dr. H. H. Mayberry. Cel puţin una dintre aceste capre prezintă această trăsătură genetică distinctă. Nimeni nu ştie de unde a venit John Tinsley sau de unde şi-a adus caprele. Se zvoneşte, totuşi, că ar fi venit din Nova Scoţia, Canada, însă nimeni nu poate confirma cu siguranţă. Originea rasei rămâne un mister, deoarece boala nu pare să fi apărut în altă parte a lumii.

Caprele din Tennessee care ... leşină

Caprele au devenit în cele din urmă o sursă locală de carne. Caprele sunt voinice şi totuşi docile, ceea ce înseamnă că sunt mai uşor de întreţinut şi de îngrijit. Ele sunt, de asemenea, crescute ca animale de companie sau de prezentare, deoarece acestea pot fi prietenoase, inteligente, uşor de iubit şi amuzante.

Aici puteţi vedea şi o compilaţie de leşinuri caprine. Vizionare plăcută!

Caprele din Tennessee care ... leşină

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!