Ce se întâmplă dacă distrugem accidental un obiect nepreţuit de artă dintr-un muzeu?

Publicitate

Ce se întâmplă cu oamenii despre care auzim că s-au împiedicat în muzee şi au deteriorat opere de artă inestimabile? Oare trebuie ca ei să plătească daune?

Ce se întâmplă dacă distrugem accidental un obiect nepreţuit de artă dintr-un muzeu?
Publicitate

Dacă aţi trecut vreodată printr-un muzeu sau o galerie de artă, poate aţi observat deja că o mulţime de obiecte de artă şi comori istorice se află expuse complet, fără nici cea mai mică protecţie. De fapt, cu excepţia câtorva dintre cele mai faimoase piese de artă din lume, putem cădea peste acestea cu uşurinţă şi putem deteriora o mare parte din opera de artă expusă, oriunde în lume, chiar şi în momentul de faţă. Deci, ce s-ar întâmpla dacă ne-am împiedica şi am distruge accidental o piesă de artă nepreţuită şi de neînlocuit? După cum se adevereşte, nu prea multe.

Acest lucru se datorează în principal a două aspecte - în primul rând, muzeele şi galeriile vor avea aproape întotdeauna asigurare pentru a acoperi orice astfel de daune. În al doilea rând, se pot întâmpla accidente, iar oamenii care conduc muzeele înţeleg acest lucru.

Ce se întâmplă dacă distrugem accidental un obiect nepreţuit de artă dintr-un muzeu?

De fapt, în aproape toate cazurile în care o piesă de artă a fost deteriorată accidental, nu au fost aduse acuzaţii nici de către muzeu, nici de către proprietarul obiectului în cauză. Se pare că în cel mai rău caz posibil ni se va interzice să mai pătrundem în muzeul în cauză.

Drept exemplu avem cazul lui Nick Flynn, un bărbat care în 2006 s-a împiedicat de şireturi în timp ce se plimba prin Muzeul Fitzwilliam din Cambridge şi a căzut peste trei vase din secolul al XVII-lea, în valoare de aproximativ 175.000 de lire sterline (~225.000 dolari).

Reacţia conducerii muzeului a constat din transmiterea unei scrisori sfătuindu-l pe Flynn „să nu mai viziteze muzeul din nou în viitorul apropiat.” Teoretic nici măcar nu i s-a interzis; i s-a cerut doar, într-un mod politicos, să se abţină de la a mai vizita instituţia, pentru un timp.

Ce se întâmplă dacă distrugem accidental un obiect nepreţuit de artă dintr-un muzeu?

Într-un alt exemplu, din 2015, un băiat de 12 ani s-a împiedicat în timp ce vizita o expoziţie de artă din Taiwan. În timpul călcării sale strâmbe, a reuşit să găurească o pictură veche de 350 de ani, „Flori”, de Paola Porpora, în valoare de aproximativ 1.500.000 de dolari. (Puteţi viziona videoclipul acestei întâmplări aici) Organizatorii expoziţiei au ieşit în întâmpinarea băiatului şi a familiei sale, pentru a-i asigura că nu vor fi obligaţi să plătească niciun fel de daune şi nu vor avea niciun fel de probleme legale.

Deci, acestea reprezintă doar simple accidente. Dar ce se întâmplă în cazurile de neglijenţă? Toate dovezile par să indice faptul că muzeele şi galeriile ezită să ia măsuri împotriva persoanelor în cauză.

Într-un alt caz, o persoană pe nume Andrew Shannon lovit cu pumnul un tablou de Monet, Depresiunea Argenteuil cu o singură barcă cu pânze, la acea perioadă valorând aproximativ 7 milioane de lire sterline (aproximativ 9 milioane de dolari). El a susţinut mai târziu că s-a împiedicat şi a căzut accidental, însă filmările de securitate au arătat în mod clar că el a lovit intenţionat tabloul. I s-a pronunţat o sentinţă de condamnare la cinci ani de închisoare.

Ce se întâmplă dacă distrugem accidental un obiect nepreţuit de artă dintr-un muzeu?

Se remarcă faptul că instituţiile menţionate trebuie să găsească în mod constant un echilibru între „menţinerea accesibilităţii operelor de artă în faţa publicului şi protejarea acestora în acelaşi timp.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!