Creierul nostru nu înţelege această culoare

Publicitate

Un nou studiu arată că oamenii nu pot reţine anumite nuanţe, creierul asociindu-le culorilor generice.

Creierul nostru nu înţelege această culoare
Publicitate

Putem observa această culoare? Cum o descriem? Mov? Cu siguranţă există o denumire pentru aceasta, undeva în lume, însă creierul nostru nu se va ocupa cu astfel de provocări.

Un nou studiu al Universităţii Johns Hopkins a descoperit că oamenii nu pot reţine nuanţe specifice, deoarece creierul uman le converteşte în culori generice aproximativ similare.

Conform comunicatului de presă, prima oară, cercetătorii i-au rugat pe voluntari să privească un cerc al culorilor, ce îngloba 180 de nuanţe, şi să găsească cel mai bun exemplu al culorilor albastru, roz, verde, violet, portocaliu şi galben. În continuare au efectuat un experiment de memorie cu un alt grup de participanţi. Acestora din urmă, li s-a arătat un pătrat colorat pentru o zecime de secundă. Au fost rugaţi să ţină minte acea culoare, în timp ce li s-a expus un ecran gol pentru mai puţin de o secundă, iar apoi să identifice culoarea de pe cerul cromatic.

Creierul nostru nu înţelege această culoare

În timpul încercărilor de a găsi nuanţa, toţi subiecţii au avut tendinţa să greşească, căutând cele mai „potrivite” culori pe margine, unde se aflau culorile de bază, însă înclinaţia către arhetipizare s-a amplificat considerabil atunci când subiecţii au fost rugaţi să îşi amintească nuanţa, chiar şi pentru mai puţin de o secundă. Observăm că practic nu „recunoştem” culoarea, însă ne-o amintim destul de bine.

Persoanele cărora li s-a cerut să-şi amintească acea nuanţă ciudată, au subliniat mult mai simplu concluzia: roz.

Creierul nostru nu înţelege această culoare

Rezultatele experimentelor „categoria denumire” (a) şi „categoria identificare” (b), Universitatea Johns Hopkins:

Creierul nostru nu înţelege această culoare

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!