Birourile inteligente anunţă angajaţii când au stat jos prea mult timp

Publicitate

Petreci prea mult timp stând pe scaun, la serviciu? Dacă da, iată smart„biroul”.

Birourile inteligente anunţă angajaţii când au stat jos prea mult timp
Publicitate

Compania americană de mobilă, Herman Miller, a colaborat cu designerul Yves Behar la o gamă de mobilier de birou inteligent, legată în reţea, numită Live OS, care a fost lansată la NeoCon la mijlocul lunii iunie.

Scopul principal al mobilierului Live OS este de a încuraja activitatea fizică în acele spaţii de lucru, în mare parte sedentare. Birourile Live OS interconcetate, amintesc în mod automat utilizatorii, atunci când au stat în aceeaşi poziţie de şezut, prea mult timp, fie emiţând vibraţii blânde, fie iluminând un mic modul ataşat pe suprafaţă.

Utilizatorii unui birou reglabil în înălţime, îşi pot înălţa suprafaţa de lucru la un nivel prestabilit, doar prin apăsarea unui buton, în timp ce utilizatorii unui birou fix ar putea alege doar să îşi ia o pauză şi să se îndepărteze de spaţiul lor de lucru.

Sistemul dispune, de asemenea, de senzori încorporaţi, care surprind ceea ce Herman Miller numeşte a fi date anonimizate privind modul în care este utilizat mobilierul. Un tablou de bord însoţitor adună aceste date şi prezintă perspective, pe baza acestora, angajatorilor.

Birourile inteligente anunţă angajaţii când au stat jos prea mult timp

Live OS a fost lansat la târgul mobilierului de birou din Chicago, NeoCon, de la mijlocul lunii trecute, cu înălţime fixă şi birouri sit-stand, cu înălţime ajustabilă, însă Behar spune că sistemul va fi în curând extins pentru a include şi scaune, care pot aduna date mai detaliate despre poziţiile angajaţilor.

"Prima fază a Live OS include mese inteligente reglabile pe înălţime şi suprafeţe de lucru fixe – dar design-ul depăşeşte cu mult simpla aplicare a senzorilor de birou," a declarat Behar, care a lucrat împreună cu studioul lui Fuseproject, cu scopul de a dezvolta conceptul, experienţa utilizatorului şi controlerul biroului interactiv al Live OS.

"Cu senzori atât la nivelul scaunului, cât şi la cel al biroului, Live OS poate confirma dacă un angajat s-a aflat în aceeaşi postură de şezut sau în picioare, un timp prea îndelungat. Extrăgând din profunzimea expertizei lui Herman Miller în ergonomie, sistemul foloseşte noduri subtile pentru a sugera schimbările posturale ale angajatului sau o tranziţie de la stat jos la stat în picioare sau invers."

Reţeaua Live OSeste unul dintre primele exemple asupra modului în prin care, internetul obiectelor ar putea contura mediul birourilor din viitor.

Birourile inteligente anunţă angajaţii când au stat jos prea mult timp

Preşedintele filialei Herman Miller din America de Nord, Greg Bylsma, a declarat că sistemul este conceput să „creeze locuri de muncă care emancipează, energizează şi execută", în timp ce Behar a subliniat că obiectivul era să valorifice noile tehnologii în beneficiul angajatorilor şi al angajaţilor.

"Scopul este să se răspundă la întrebarea ce se întâmplă atunci când locurile noastre de muncă devin inteligente", a continuat Behar. "Cum poate fi acest lucru benefic atât angajatului, cât şi companiei?"

Modulele Live OSpot fi instalate pe mobilier la momentul achiziţiei sau pot fi modificate ulterior. Tehnologia menţine birourile în permanenţă conectate la cloud, printr-o reţea securizată.

Birourile inteligente anunţă angajaţii când au stat jos prea mult timp

Sistemul îşi intră cu adevărat în rol la locurile de muncă care utilizează hot-desking, unde angajatii stau în mai multe locaţii diferite, mai degrabă decât să fie legaţi de un anumit spaţiu de lucru.

Mobila are capacitatea de a recunoaşte angajatul, folosindu-se de comunicarea cu telefonul lor prin Bluetooth. Acest lucru permite aplicarea automată a presetărilor alese, cum ar fi înălţimea biroului şi frecvenţa memento-urilor.

Birourile se află în continuă schimbare, introducând tot mai multe gadgeturi şi mobilier, toate fiind interconectate. Biroul Office 3.0 proiectat de Carlo Ratti – care prezintă caracteristici personalizate de încălzire şi de răcire ce îi urmează pe angajaţi în interiorul sălii, punând astfel capăt „războiului pe termostat” – s-a deschis luna trecută în oraşul italian Torino.

Birourile inteligente anunţă angajaţii când au stat jos prea mult timp

Behar este cunoscut pentru designul său industrial pentru o nouă generaţie de produse inteligente. Anul trecut, prin atelierul său au trecut colaborări pe produse precum robot responsabil cu securitatea, îmbrăcăminte care ajută la mobilitatea persoanelor în vârstă şi un pătuţ smart.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!