Bătălia pentru castelul Itter

Publicitate

Cea mai ciudată bătălie din Al Doilea Război mondial.

Bătălia pentru castelul Itter
Publicitate

În ultimele zile din cel de-al doilea Război Mondial, la cinci zile după ce Hitler s-a împuşcat în buncărul său din Berlin, una dintre cele mai bizare lupte a avut loc la un castel din secolul al 19-lea, în Alpii austrieci. Castelul Schloss Itter, situat pe un deal în apropierea satului Itter, ascundea unele personalităţi franceze foarte importante, care erau reţinute în arestul SS. După ce gardienii închisorii au fugit, prizonierii au luat arme şi au luptat cot la cot, împreună cu trupele americane şi germane împotriva naziştilor. Bătălia de la Castelul Itter a fost singura bătălie din cel de-al doilea Război Mondial unde forţele aliate au luptat alături de trupele germane.

După Anschluss Österreichs (anexarea Austriei la Germania de către regimul nazist) în 1938, castelul Itter a fost confiscat de la proprietarul de drept, şi, în conformitate cu ordinele lui Heinrich Himmler, transformat într-un lagăr de închisoare unde s-au reţinut mai mulţi prizonieri de profil înalt şi personaje importante, printre care se numărau fostul preşedinte francez Albert Lebrun, foştii prim-miniştri Paul Reynaud şi Edouard Daladier, generalii militari Maxime Weygand şi Maurice Gamelin, şi o personalitate renumită în tenis, Jean Borotra.

Bătălia pentru castelul Itter

Povestea luptei începe la 4 mai 1945, atunci când trei tancuri Sherman aflate sub controlul cpt. Jack Lee Jr., au pătruns în castel cu intenţia de a salva prizonierii. Între timp, maiorul Josef Gangl, comandantul unei unităţi a infanteriei germane din wehrmacht, şi un dezertor, îşi făcea planuri similare. Gangl plănuia să se predea forţelor americane şi a decis că ajutorul oferit prizonierilor francezi, spre a se elibera, ar da bine în raportul său de misiune. Astfel, fluturând un steag mare alb, Gangl îl abordează pe Căpitanul Jack Lee şi cei doi decid să lanseze o misiune de salvare.

Iniţial, castelul era păzit, însă văzând forţele americane apropiindu-se şi simţind ameninţarea crescândă la adresa rezistenţei subterane, gardienii au intrat în panică şi au fugit. Atunci când închisoarea nu mai ascundea niciun paznic, prizonierii francezi se echipează cu armele uitate ale gardienilor şi ies în întâmpinarea celor trei tancuri Sherman.

Bătălia pentru castelul Itter

În zorii zilei de 5 mai, la întoarcerea naziştilor pentru a captura castelul, trupa lui Lee fuzionează, împreună cu soldaţii germani anti-nazişti, soţiile şi susţinătorii personalităţilor franceze, pentru a riposta atacului SS. Pe parcursul zilei, trupele lui Lee reuşesc să supravieţuiască atacului SS până la sosirea întăririlor aliate. A fost singura bătălie din istoria mondială în care americanii, francezii şi germanii au luptat împreună.

În cultura populară, bătălia pentru castelul Itter este subiectul principal al piesei „Ultima bătălie”, interpretată de trupa suedeză power metal, Sabaton.

Bătălia pentru castelul Itter

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!