Ecranul care îşi repară singur zgârieturile

Publicitate

Oamenii de ştiinţă au inventat un material de ecran conceput pentru a-şi autorepara zgârieturile.

Ecranul care îşi repară singur zgârieturile
Publicitate

Chimiştii de la Universitatea California din Riverside au inventat ceea ce ar putea deveni o a treia opţiune: un ecran de telefon dintr-un material care se poate repara singur.

Cercetătorii au efectuat mai multe teste pe acest material, incluzând capacitatea sa de a se autorepara în urma tăieturilor şi zgârieturilor. După ce au rupt materialul în jumătate, acesta s-a sudat singur în mai puţin de 24 de ore, declară Chao Wang, un chimist care conduce cercetarea despre materialele autoregeneratoare, pentru Business Insider.

Materialul, care îşi poate extinde de până la 50 de ori dimensiunea originală, este realizat dintr-un polimer elastic şi o sare ionică. Dispune de o legătură specială numită interacţiune ion-dipol, care este o forţă între ionii încărcaţi şi moleculele polare. Acest lucru înseamnă că, atunci când materialul se rupe sau are o zgârietură, ionii şi moleculele se atrag unii pe alţii pentru a regenera materialul.

Ecranul care îşi repară singur zgârieturile

Aceasta este prima dată când oamenii de ştiinţă au creat un material de autoregenerare care poate conduce electricitatea, ceea ce îl face deosebit de util în utilizarea sa la ecranele şi bateriile telefoanelor mobile, spune Wang.

Unele telefoane LG, cum ar fi G Flex, includ deja un material similar la nivelul carcaselor dorsale care pot repara zgârieturile. Dar acest material nu poate conduce electricitatea, deci producătorii nu-l pot folosi în componenţa ecranelor. Majoritatea ecranelor de telefon deţin, dedesupt, o grilă de electrozi, iar atunci când acestea sunt atinse, degetul (care este de asemenea conductiv) finalizează un circuit, spunându-i telefonului ce să facă.

Wang prezice că acest nou material autoregenerator va fi utilizat în fabricarea ecranelor şi bateriilor smartphone-urilor până în anul 2020. Echipa şi-a prezentat cercetările, pe 4 aprilie, la o întâlnire a Societăţii Chimice Americane (American Chemical Society - ACS), cea mai mare organizaţie ştiinţifică din lume dedicată studiului chimiei.

Ecranul care îşi repară singur zgârieturile

„Materialele autoregeneratoare pot părea departe de realitate, dar cred că vor scoate cât de curând, primele telefoane mobile fabricate din astfel de materiale”, a mai completat Chao Wang. „În termen de trei ani, vor apărea pe piaţă mult mai multe produse autoregeneratoare care ne vor schimba viaţa de zi cu zi. Această realizare va îmbunătăţi performanţele telefoanelor mobile, transformându-le în dispozitive mult mai bune decât în zilele de azi.”

Articolul original poate fi citit pe Business insider.

Ecranul care îşi repară singur zgârieturile

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!