Drona care ar putea survola suprafaţa planetei Marte

Publicitate

Noul aparat de zbor fără pilot uman la bord, ghidat de la distanţă de NASA, va explora teritorii nemaivăzute ale planetei roşii.

Drona care ar putea survola suprafaţa planetei Marte
Publicitate

Explorarea planetei Marte, până în prezent, s-a limitat la rovere şi sateliţi pe orbită. Dar NASA are în plan trimiterea unui vehicul aerian acolo, în viitor, şi pare un „gadget” remarcabil.

Supranumit Mars Electric Reusable Flyer (MERF), micul vehicul, având o lungime aproximativă egală cu anvergura braţelor, ar utiliza două elice mobile la decolarea verticală şi apoi ar zbura orizontal deasupra întinderii.

Vehiculul este în întregime autonom, ceea ce înseamnă un lucru bun având în vedere decalajul de zeci de minute în comunicarea cu Marte, datorită distanţei foarte mari la care se află planeta roşie.

În acest clip video, echipa din spatele conceptului de la Centrul de Cercetare Langley al NASA, a dezvăluit unele aspecte interesante în ceea ce priveşte aparatul de zbor. Pentru a ajunge pe suprafaţa planetei, acesta ar putea fi transportat de către un rover, care l-ar şi lansa acolo. Aeronava fără pilot ar avea baterii reutilizabile, astfel încât, odată ce puterea sa ar scădea, acesta ar putea să aterizeze şi să fie reîncărcat la rover.

Drona care ar putea survola suprafaţa planetei Marte

 

Zeci de sateliţi pe orbită, rovere şi vehicule spaţiale au fost trimise de Uniunea Sovietică (iar apoi de Rusia), Statele Unite, Europa şi Japonia să studieze suprafaţa, climatul şi areografia planetei roşii. Aproape două-treimi dintre acestea au eşuat într-un fel sau altul înainte de a termina sau chiar înainte de a-şi începe misiunile.
      _____________________________________________Wikipedia

Utilizarea unui vehicul aerian ar asigura un mod complet nou în explorarea planetei Marte. În prezent, suntem limitaţi la rovere lente, care trebuie să rămână în zone relativ netede, cu foarte puţine obstacole. Prin intermediul aerului, acest vehicul s-ar putea împrieteni cu stâncile, explora aflorimente şi multe altele. Ar putea zbura chiar şi în peşteri şi caverne de suprafaţă, zone pe care le cunoaştem prea puţin.

Pentru viitoarele misiuni umane, un astfel de vehicul ar putea, de asemenea, acţiona ca şi cercetaş. Ar putea zbura înaintea exploratorilor pentru a cartografia traseul sau ar putea explora o zonă din apropierea unei baze marţiene, în timp ce oamenii îl pot controla de la distanţă. NASA a testat deja vehiculul, prin construirea unui prototip pe Pământ şi prezentarea modului prin care aceasta poate comuta între zborul pe verticală şi cel orizontal.

Drona care ar putea survola suprafaţa planetei Marte

Există puţine şanse ca noua dronă să urce la bordul următorului rover NASA, Mars Rover 2020, cu o dată de lansare nu prea îndepărtată, însă, probabil că undeva în viitor, un rover va putea fi însoţit de acest vehicul aerian. În scopul unei explorări rapide a suprafeţei planetei roşii, noul concept ar putea deveni unul revoluţionar.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!