Autobuzul futurist al Chinei pare a fi un eşec

Publicitate

Gigantul „crăcănat” al chinezilor, abandonat fiind, blochează acum traficul şi reţine praful urban.

Autobuzul futurist al Chinei pare a fi un eşec
Publicitate

Mult-sărbătoritul Autobuz Suspendat de Tranzit (TEB) a rămas abandonat în mijlocul unui drum din provincia Hebei, nemişcându-se nici măcar odată în ultimele două luni. Iniţial avea o reputaţie strălucită, spotul său publicitar prezentându-l ca noua soluţie împotriva blocajelor din trafic, însă tot ceea ce face acum, este să le creeze.

Un reporter local a verificat recent stadiul „viitorului transportului în comun” în amplasamentul său din Qinhuangdao, Hebei, pentru a-l găsi uitat într-un garaj ruginit, acoperit de praf. În prezent, autobuzul este îngrijit de către doi agenţi de pază care recunosc fără tragere de inimă că au fost uitaţi şi ei alături de gigant.

„Managerii din companie au dispărut pur şi simplu şi îmi este imposibil să îi contactez", a spus un paznic neidentificat.

Autobuzul futurist al Chinei pare a fi un eşec

Pentru a diminua traficul, specialiştii din China au creat mega-autobuzul, un vehicul alimentat cu energie electrică care ar fi luat locul a 40 de autobuze normale. Acesta merge „crăcănat” deasupra maşinilor din trafic, în timp ce roţile sale ating pământul pe marginea celor două benzi. O versiune beta a TEB a fost pusă în funcţiune pe străzile din oraşul Qinhuangdao pe 2 august 2016. Autobuzul se întinde pe 21 de metri lungime şi aproape 8 metri lăţime, fiind mai înalt cu aproape 5 metri faţă de şosea.  

Vehiculul poate transporta 300 de pasageri şi călătoreşte cu o viteză maximă de 65 km/h. Deşi testele din august au avut succes, în decembrie autobuzul a fost scos din funcţiune.

Unul dintre defectele subliniate de către critici ar fi faptul că doar vehiculele care nu au o înălţime mai mare de 2,1 metri pot trece libere pe sub autobuz, în timp ce vehiculele de până la 4,2 metri înălţime - de altfel, dimensiunile majorităţii vehiculelor de pe drumurile din China - nu vor încăpea pe sub gigant.

Autobuzul futurist al Chinei pare a fi un eşec

S-a mai subliniat şi greutatea TEB, care pare să fie prea mare pentru fragila infrastructură chineză. De asemenea, în cazul unei situaţii de urgenţă, pasagerii ar fi obligaţi să se salveze din mega-autobuzul suspendat, sărind aproape două etaje deasupra solului. După criticile agresive ale mass mediei din China investitorii au sistat proiectul, însă directorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al TEB Tech, Li Nancang a confirmat faptul că contractul de leasing a fost prelungit cu încă un an.

Din nefericire pentru localnici, gigantul crăcănat nu va pleca prea curând din locul său.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!