Depinde prin ce prismă privim, deoarece, Khanzir este fie cel mai norocos, fie cel mai singuratic animal domestic din lume.
Porcul în vârstă de 14 ani este singurul animal de acest gen care trăieşte în Afganistan, o naţiune islamică care interzice consumul (în unele cazuri, chiar şi atingerea) cărnii de porc. Chiar dacă porcul solitar nu are nici o companie din rasa sa, acesta este cu siguranţă o celebritate în rândul porcinelor.
Khanzir iubeşte să stea la soare. Petrece zile întregi jucându-se în iarbă, iar uneori se alătură oamenilor care trec pe lângă el şi care îl admiră. Este conştient că este popular şi că vizitatorii vin special pentru el, să îl vadă.
Popularitatea lui Khazir derivă din faptul că este singurul porc din Afganistan. În Afganistan, la fel ca în cazul multor naţiuni islamice, consumarea cărnii de porc este considerată un păcat. Astfel, în fermele din acea ţară nu sunt crescuţi porci. „Majoritatea afganilor nu au vărut un porc în viaţa lor”, susţine Aziz Gul Saqib, directorul grădinii zoologice din Kabul, acolo unde locuieşte Khanzir, într-o incintă ierboasă, cu un iaz mic şi un adăpost din beton, pentru zilele în care celebritatea preferă să fie singură.
Dar Khanzir, al cărui nume înseamnă „porc” în limba paştună, limba oficială şi naţională în Afganistan, nu a fost dintotdeauna un porc singuratic, într-o grădină zoologică în paragină, dintr-o zonă de conflict. Acesta a fost oferit pe când era încă un purcel, grădinii zoologice de către China, în anul 2002, alături de o femelă şi o pereche de urşi bruni. Știrile de la acea vreme declară că livrarea mai includea doi lei, doi cerbi şi un lup.
Khanzir şi partenera sa, au avut o serie de purceluşi, câţiva ani mai târziu, dar soarta acestora a fost una crudă: atunci când uşa încăperii în care se aflau urşii a fost lăsată deschisă accidental, unul dintre urşi a intrat şi i-a atacat. „Îngrijitorii din grădina noastră zoologică erau destul de noi la locurile de muncă şi nu erau prea bine pregătiţi la momentul respectiv”, explică Saqib. „Într-o zi, un îngrijitor a lăsat deschisă, accidental, uşa de la cuşca urşilor bruni”.
Cei doi au fost salvaţi, dar cei mici nu. Femela a fost şi ea rănită şi a decedat ulterior. Astfel, Khanzir a rămas singur. Acesta a dezvoltat o relaţie specială cu îngrijitorii săi, care îl hrănesc şi îi fac curăţenie în încăperea lui zilnic. „Nu se mişcă pre mult în ultima vreme, dar el prezintă entuziasm de fiecare dată când mă vede, pentru că ştie că îi aduc mâncare”, a declarat Shah Barat, un vechi îngrijitor al grădinii zoologice. Barat a demonstrat acest lucru strigându-l pe Khanzir, care în ciuda vârstei înaintate şi a circumferinţei generoase - el cântărind peste 226 de kg - a venit destul de repede.
În 2009, au apărut voci împotriva lui Khanzir, atunci când a apărut o epidemie de gripă porcină. Guvernul s-a îngrijorat cu privire la pericolul izbucnirii unei asemenea epidemii şi în Afganistan, şi s-a vehiculat ideea eutanasierii sale. Însă, acesta a fost închis timp de trei zile într-o cameră sterilă, iar după ce pericolul a trecut, nu au mai apărut voci împotriva sa. Mai mult, membrii grădinii zoologice susţin că este nevoie de mai mulţi porci, în scopuri educaţionale.
Un vizitator de 23 de ani a afirmat că nu a mai văzut niciodată în viaţa sa un porc şi că este extrem de încântat. Îngrijitorii vor să îi aducă un partener, dar sunt siguri că acest lucru nu se va întâmpla curând.