Astronauţii par să sufere de febra spaţială

Publicitate

Zborul cosmic este într-adevăr captivant, însă are unele efecte asupra sănătăţii omului.

Astronauţii par să sufere de febra spaţială
Publicitate

Sănătatea astronauţilor din spaţiu este, evident, un aspect vital aflat în cercetare. Nu are nici un rost să ne grăbim să ducem oameni pe Marte, dacă toţi astronauţii noştri se îmbolnăvesc grav ori se sting din viaţă în drum până acolo. Probleme de sănătate precum atrofia musculară, afectarea vederii şi modificarea genetică reprezintă, toate, aspecte reale şi foarte complexe care necesită mai întâi găsirea unei soluţii.

O nouă lucrare în domeniul cercetării a găsit un alt curios tertip biologic, ce apare în timpul microgravităţii: astronauţii par să deţină o temperatură internă mai mare a corpului decât cea a simplilor locuitori au Planetei noaste. În timpul zborurilor cu durată lungă de timp, aceştia par a avea cu aproximativ 1°C mai mult decât de obicei.

Acest studiu, care a analizat 11 astronauţi diferiţi, a constatat că, treptat, în decurs de 2,5 luni, au apărut creşteri la nivelul temperaturii interne a organismului lor. Aceste deficienţe în termoreglare persistă şi pe Pământ de ceva vreme.

Astronauţii par să sufere de febra spaţială

După cum s-a specificat într-un nou studiu publicat şi în jurnalul Scientific Reports, detectarea bolii denumite de către echipă „febra spaţială”, nu este o veste tocmai bună.

Temperatura internă a corpului nostru, doar dacă nu suntem afectaţi de vreo boală, este de 37°C. Acest control al temperaturii - cunoscut sub numele de termoreglare - este dirijat de către hipotalamus, iar funcţionarea sa defectuoasă poate fi declanşată de o schimbare a temperaturii cu doar câteva grade.

Prea ridicată şi putem suferi de accident vascular cerebral; prea scăzută şi intrăm în hipotermie, ambele situaţii putând afecta organele interne. Din fericire, elemente precum evapotranspiraţia prin sudaţie şi retenţia de căldură prin constricţia vaselor de sânge ne permit să ne răcorim sau să se menţinem corpul cald.

Astronauţii par să sufere de febra spaţială

Acest nou studiu evidenţiază faptul că, atunci când gravitatea lipseşte cu desăvârşire, termoreglarea devine puţin mai puternică - în special, răcorirea, ceea ce poate părea puţin paradoxal, având în vedere că aceşti călători ai cosmosului se află în mod constant departe de temperaturi apropiate de zero.

Transpiraţia apare mai greu în spaţiu. În lipsa gravităţii, ce ajută perspiraţia să se scurgă, stropii de sudoare se vor aduna pur şi simplu pe suprafaţa pielii şi numai un prosop va ajuta la îndepărtarea acestora, în mod corespunzător.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!