Puii de găină par a fi mai inteligenţi decât credeam noi

Publicitate

Pe cine numim noi „creier de găină”?

Puii de găină par a fi mai inteligenţi decât credeam noi
Publicitate

Potrivit unui nou studiu, puii pot fi la fel de inteligenţi, cel puţin, în anumite privinţe, ca un copil mic. Capabili să prevină îndoparea cu râme, în scopul unei mese mai copioase, în timp ce comunică în peste 24 de vocalize distincte, favoriţii meniurilor fast-food ar putea avea un grad mai mare de inteligenţă decât avem tendinţa să credem.

„Aceştia sunt percepuţi ca lipsindu-le majoritatea caracteristicilor psihologice pe care le recunoaştem la alte animale inteligente şi se consideră că deţin un nivel scăzut de inteligenţă în comparaţie cu alte animale”, explică Lori Marino, autor al unei lucrări de analiză, privind cele mai recente informaţii despre inteligenţa la puii de găină, publicată în Animal Cognition. „Însăşi ideea de psihologie la pui este ciudată pentru cei mai mulţi dintre oameni.”

Conform cercetării, s-a constatat că există, aparent, suficiente dovezi pentru a demonstra că păsările domestice are un anumit simţ numeral, puii proaspăt ieşiţi din găoace fiind capabili că diferenţieze diferite cantităţi, precum şi, aparent, să manifeste semne aritmetice de bază, sub formă de adunare şi scădere. Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că răţuştele nu au nici ele capul atât de gol, ele fiind capabile de gândire abstractă, proaspăt ieşite din ou.

Puii de găină par a fi mai inteligenţi decât credeam noi

Puii de găină pot, de asemenea, să avertizeze alţi pui în legătură cu un potenţial pericol, care, conform cercetărilor lui Marino, manifestă un anumit nivel de conştiinţă de sine, iar, în acelaşi timp, prezintă o capacitate de a anticipa evenimente viitoare, şi pot avea chiar şi „sens de raţiune” - ceva ce oamenii nu dobândesc, decât când ajung la vârsta de peste 2 ani.

Pare a exista, totuşi, un conflict de interese în ceea ce priveşte studiul. Marino este omul de ştiinţă principal la The Someone Project, care are scopul de a arăta că animalele de fermă sunt fiinţe inteligente, cu emoţii şi sentimente complexe, iar studiul este finanţat parţial de către Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii la Animale.

Cu toate acestea, dacă rezultatele acestui studiu sunt adevărate, nu trebuie să îi dăm crezare din prima. Puii de găină nu ar fi primii favoriţi ai curţii, despre care s-a dovedit că ar fi mult mai isteţi decât se credea până acum. Porcii, spre exemplu, sunt de multe ori comparaţi cu câinii, în ceea ce priveşte capacitatea lor cognitivă, şi, pot fi învăţaţi chiar să se şi aşeze sau să joace jocul de-a prinde-şi-adu. La aceştia, s-a mai descoperit că înţeleg rapid şi folosesc oglinzi pentru a-şi defini teritoriul şi pentru a găsi mâncare, deşi, dacă înţeleg sau nu, că animalul din faţă este el însuţi, rămâne neclar.

Puii de găină par a fi mai inteligenţi decât credeam noi

Ba mai mult, în timp ce avem tendinţa să ne gândim la oi ca fiind indiscutabili lachei ce urmează orbesc turma, s-a dovedit că acestea au capacitatea creierului, egală cu cea a rozătoarelor şi a primatelor, iar în unele teste, chiar şi cu cea a oamenilor. Capabile să înveţe unde se află mâncarea, într-un interval de timp aproximativ cu cel al maimuţelor şi oamenilor, ele mai au, de asemenea, capacitatea de a recunoaşte până la 50 de feţe de ovine diferite, precum şi de a-şi observa mediile înconjurătoare, înţelegând unde se află graniţele acestora chiar dacă nu există garduri propriu-zise.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!