A eclozat primul „pui de dragon”

Publicitate

Primul „pui de dragon” a eclozat în adâncurile unei antice peşteri slovene. Mama celor doi pui este o specie de salamandră oarbă, iar acest eveniment este extrem de rar deoarece se petrece o dată sau de două ori pe deceniu.

A eclozat primul „pui de dragon”
Publicitate

Mama puilor a fost văzută depunând mai multe ouă încă din februarie, o privelişte extrem de rară, ajungând la un număr de 64 de ouă. Micul „OLM”, aşa a fost numit din punct de vedere tehnic, a fost filmat în timp ce se pregătea să iasă din ou. La exact patru luni după ce această femelă a depus ouăle, unul a eclozat şi din el a ieşit un mic dragon drăguţ şi sănătos.

Mica creaţie a ieşit din plicul său embrionar şi a început să înoate agitat prin acvariul de incubare, unde era monitorizat cu atenţie. Literatura de specialitate confirmă că puii olm luptă mult pentru a scăpa de peretele oului şi, în mod normal, aceştia întreprind mai multe încercări.

Din lotul iniţial de ouă, cercetătorii consideră că cel puţin 22 dintre ele sunt susceptibile de a ecloza. Toate ouăle sunt observate îndeaproape de cercetători.

A eclozat primul „pui de dragon”

„Dacă totul va merge bine, puii de dragoni vor creşte mari. Deşi ei nu vor putea respira cu foc, acest lucru va fi momentul potrivit pentru focuri de artificii!”, a declarat reprezentantul personalului de la peştera Postojna din Slovenia.

Salamandrele au sângele rece, ca şi reptilele. Pielea lor este umedă şi trăiesc în mediu umed. Aproape toate animalele mature au patru picioare, deşi câteva, care îşi petrec tot timpul în apă, nu au membre posterioare. Majoritatea au plămâni şi respiră aer.

A eclozat primul „pui de dragon”

O caracteristică a salamandrelor este coada lungă, spre deosebire de formele adulte de broască şi broasca râioasă. Salamandra îşi foloseste coada la înot. Faptul de a avea coadă îi conferă numele ordinului (grupul principal) salamandrelor, Caudata, care înseamnă „cu coadă”. Există aproximativ 350 de specii de salamandre. Ele sunt grupate în nouă familii, iar majoritatea dintre ele se găsesc în America de Nord. Altele trăiesc în Europa, vestul Asiei şi nord-vestul Africii.

Câteva salamandre trăiesc în peşteri. Printre acestea se numară trei specii americane oarbe: ozarkul sau salamandra de grotă din Missouri, salamandra oarba din Texas şi o salamandră din Georgia care nu are un nume popular. Mica salamandră oarbă din Texas îşi face căminul în pârâie subterane sau în izvoare, petrecându-şi toată viaţa în apă. Ca şi multe alte animale care trăiesc în peşteri, este albă.

A eclozat primul „pui de dragon”

Aceste amfibii sunt exclusiv singurele vertebrate care trăieşte în peşterile din Europa şi este pe lista speciilor protejate încă din 1922, iar descendenţa lor evolutivă pare să se întindă în urmă cu 200 de milioane de ani. Orice formă de comercializare a acestuia este aspru pedepsită de legea slovenă. Micuţul amfibian este, de altfel, motiv de mândrie naţională în Slovenia, imaginea sa fiind redată pe una dintre monedele acestei ţări.

Aceastea s-au adaptat la un set anume de condiţii de mediu. Aceste salamandre trăiesc în acea peşteră de aproximativ un secol, dar se reproduc cu mai puţin succes, numai unul din fiecare 250 de ouă eclozează cu succes. Atât sursele de lumină, cât şi schimbările puternice în chimia mediului lor acvatic, distrug imediat ouăle. Din aceste motive, cercetătorii au creat un acvariu special.

A eclozat primul „pui de dragon”

Un eveniment de succes a fost incubaţia multiplă, din care, la 4 luni a eclozat un ou. Această decizie de a crea un acvariu artificial este considerat un avantaj enorm pentru speciile pe cale de dispariţie, ale căror habitate sunt din ce în ce mai rare şi nu le permit să trăiască din cauza uzurpării umane şi a poluării masive.

Olmul este o creatură enigmatică şi retrasă, care se ascunde în adâncimile şi întunericul cavernelor. Poate trăi câţiva ani fără să mănânce nimic, respiră sub apă şi atinge vârste de până la 100 de ani. În limba slovenă este numit „peştele om” datorită culorii sale roz, care seamană cu pielea umană. Salamandra este oarbă, dar are un simţ olfactiv extrem de dezvoltat, având de asemenea capacitatea de a percepe vibraţii sau semnale electrice. Singura observaţie făcută până acum privind reproducerea acestui animal a fost făcută pe o colonie captivă din Franţa.

A eclozat primul „pui de dragon”

La scurt timp a eclozat şi un al doilea pui de dragon. Acestuia i-a luat un pic mai mult timp ca să evadeze din ou, însă cu succes.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!