16 ani de la atentatele din 11 septembrie

Publicitate

La 11 septembrie 2001, 19 militanţi asociaţi cu grupul extremist islamic al-Qaeda au deturnat patru avioane şi au efectuat atacuri sinucigaşe împotriva ţintelor din Statele Unite.

16 ani de la atentatele din 11 septembrie
Publicitate

Două avioane au fost redirecţionate către turnurile gemene ale World Trade Center din New York, un al treilea avion a lovit Pentagonul aflat chiar lângă Washington, D.C., iar al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie din zona rurală a statului Pennsylvania.


World Trade Center

Pe 11 septembrie 2001, la ora 8:45, într-o zi de marţi dimineaţă, un Boeing 767 al companiei American Airlines, încărcat cu 20.000 de galoane (75.700 litri) de combustibil, s-a prăbuşit în turnul nordic al World Trade Center din oraşul New York.

Impactul a cauzat o gaură deschisă, în flăcări, aproape de etajul 80 al clădirii zgârie-nori cu110 etaje, ucigând instantaneu sute de oameni şi blocând mai multe sute la etajele superioare. Apoi, la 18 minute de la impactul cu primul avion, un al doilea Boeing 767 „United Airlines Flight 175” a apărut pe cer, s-a întors brusc spre World Trade Center şi a intrat în plin în etajul 60 al turnului de sud.

Coliziunea a provocat o explozie masivă, în urma căreia reziduuri şi rămăşiţe sub formă de foc, au fost împrăştiate peste clădirile înconjurătoare şi pe străzile de dedesubt. A devenit imediat clar că America fusese atacată. Până în zilele noastre, atacurile de la 11 septembrie 2001, au reprezentat, pentru pompieri, cea mai funestă zi din istoria New Yorkului: 343 au fost ucişi.

16 ani de la atentatele din 11 septembrie


Osama bin Laden

Atacatorii erau terorişti islamici din Arabia Saudită şi alte câteva naţiuni arabe. Conform relatărilor, ei au fost finanţaţi de organizaţia teroristă al-Qaeda a fugarului saudit Osama bin Laden, presupunându-se că acţionau ca represalii la sprijinul acordat Israelului de către America , la implicarea sa în Războiul din Golful Persic şi la prezenţa sa militară continuă din Orientul Mijlociu.

16 ani de la atentatele din 11 septembrie


Atacul de la Pentagon

Pe măsură ce milioane de oameni priveau evenimentele ce se petreceau la New York, zborul American Airlines 77 a survolat deasupra centrului oraşului Washington, D.C., înainte de a se prăbuşi în partea vestică a sediului militar Pentagon, la 9:45 a.m.

Combustibilul avionului Boeing 757 a provocat un infern devastator care a dus la prăbuşirea structurală a unei părţi a clădirii gigantice din beton, care este sediul central al Departamentului Apărării al SUA.

16 ani de la atentatele din 11 septembrie

Acestea fiind spuse, 125 de militari şi civili au fost ucişi în Pentagon, împreună cu toţi cei 64 de oameni de la bordul avion.


Prăbuşirea turnurilor gemene

La mai puţin de 15 minute după ce teroriştii au lovit centrul armatei americane, groaza din New York a luat o întorsătură catastrofală, atunci când Turnul de sud al World Trade Center s-a prăbuşit într-un nor masiv de praf şi fum.

La 10:30, clădirea de Nord s-a prăbuşit, de asemenea.


Zborul 93

În acelaşi timp, un al patrulea avion cu destinaţia California, United Flight 93 a fost deturnat la aproximativ 40 de minute după ce a părăsit aeroportul Newark Liberty International Airport din New Jersey. Avionul apoi s-a răsucit şi a fost întreptat spre sol la peste 800 de kilometri la oră, prăbuşindu-se într-un câmp rural de lângă Shanksville, Pennsylvania de vest, la 10:10 a.m.

Nu a supravieţuit nimeni dintre cei 44 de pasageri de la bord. Ținta vizată nu este cunoscută, numai câteva teorii susţin că ar fi vorba despre Casa Albă, Capitoliul SUA, refugiul prezidenţial Camp David din Maryland sau una dintre centralele nuclearoelectrice, aflate de-a lungul coastei de Est.

16 ani de la atentatele din 11 septembrie


Cât de multi oameni au murit în atacurile din 9/11?

Un total de 2.996 oameni au fost ucişi, inclusiv cei 19 terorişti. În iunie 2011, Preşedintele Barack Obama a anunţat începutul unei retrageri pe scară largă a trupelor din Afganistan.

O viaţă nouă şi fapte

  • Arborele supravieţuitor
    Un pom ornamental din specia Pyrus calleryana (un tip de prun foarte larg răspândită în America de Nord), a devenit cunoscut, sub numele de „Arborele supravieţuitor”, după atacurile teroriste de 11 septembrie. În octombrie 2001, arborele a fost descoperit la originea de la sol (Ground Zero), fiind grav avariat, cu rădăcini distruse şi ramuri arse şi rupte. Copac a fost scos din moloz şi plasat în îngrijirea Departamentului de Parcuri şi Recreere din New York City. După recuperare şi reabilitare, copacul a fost returnat la Memorial WTC în 2010. Astăzi, arborele se ridică falnic precum o reamintire însufleţită a rezistenţei în timp, a supravieţuirii şi a renaşterii.

 

16 ani de la atentatele din 11 septembrie

 

  • Memorialul
    Memorialul Naţional 11 Septembrie reprezintă un tribut de comemorare şi de onorare a celor aproape 3.000 de persoane ucise în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, direct pe fundaţia fostelor World Trade Center, lângă Shanksville, Pa. şi La Pentagon, precum şi a celor şase oameni ucişi în bombardamentele World Trade Center din februarie 1993.

    Piscinele reflectoare ale fostelor turnuri gemene de la Memorial au aproape câte 4050 de m² fiecare şi dispun de cele mai mari cascade create de om din America de Nord. Bazinele se întind pe amprenta la sol a fostelor Turnuri Gemene. Arhitectul Michael Arad şi arhitectul peisagist Peter Walker au creat designul Memorialului, în urma unei selecţii dintr-o competiţie globală de design care a inclus peste 5.200 de înregistrări din 63 de ţări.

    Numele fiecărei persoane care a decedat în atacurile din 2001 şi 1993 sunt inscripţionate în panouri de bronz ce pătrund în bazinele Memorialului, o reamintire intensă a celei mai mari pierderi de vieţi omeneşti cauzată de un atac străin pe pământ american, precum şi cea mai mare pierdere de personal de salvare din toată istoria Americii.

 

16 ani de la atentatele din 11 septembrie

 

Surse: The Encyclopedia of 9/11 / New York Magazine / Întrebări frecvente despre 9/11 / 9/11 Memorial / CNN

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!