Băgăm mâna în buzunar din cauza vibraţiilor fantomă

Publicitate

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vi se pară că telefonul din buzunar vibrează, iar când vă uitaţi la el, să realizaţi că de fapt nu v-a sunat nimeni?

Băgăm mâna în buzunar din cauza vibraţiilor fantomă
Publicitate

Ei bine, asta este ceea ce unii cercetători numesc „vibraţii fantomă”.

Nouă din zece persoane suferă de „sindromul vibraţiilor fantomă”, fenomen datorat utilizării intense a telefonului mobil, consideră dr. Robert Rosenberger, filosof şi profesor asistent la Georgia Institute of Technology din Atlanta (SUA), scrie The Independent în ediţia online. Utilizatorii telefoanelor mobile au senzaţia eronată că telefonul lor sună, însă este vorba despre deprinderile memorate de organismul uman în urma utilizării intense a telefonului mobil.

Cercetarea lui Robert Rosenberger sugerează că, atunci când o persoană îşi lasă telefonul mobil în buzunar, dispozitivul devine „parte integrantă„ a corpului utilizatorului, situaţia fiind similară cu ochelarii de vedere despre care cei care-i poartă susţin că uită de ei.

„Oamenii continuă apoi să perceapă alte senzaţii, ca de exemplu mişcarea hainelor, spasme musculare, drept vibraţii ale telefonului mobil, însă este vorba doar de o halucinaţie”, a declarat dr. Robert Rosenberger.

Un studiu recent la care au participat studenţi a scos în evidenţă faptul că 90% dintre cei chestionaţi au declarat că s-au confruntat cu fenomenul „vibraţiilor fantomă”. Cei intervievaţi au spus că sunt neliniştiţi „din cauza diferitelor tehnologii folosite, fie că este vorba despre mesajele text, fie cele de tip e-mail, pentru că îi ţin într-o stare de nervozitate”, potrivit lui Robert Rosenberger.

Se pare că experimentăm tulburări psihologice noi. Un alt efect interesant este FOMO, un tip de anxietate, un fel de regret anticipativ. Este adus de conştientizarea existenţei mai multor alternative şi de constientizarea multelor lucruri pe care le-am putea face, avea sau fi. Este ca şi cum ne imaginăm că iarba este mai verde pe partea cealaltă de gazon. Însă experţii sunt de acord că sindromul a fost exagerat de internet şi de reţelele de socializare. Ele fac să ne devină foarte evident ceea ce nu realizăm, nu facem sau nu avem.

Băgăm mâna în buzunar din cauza vibraţiilor fantomă

FOMO, care este un acronim pentru Fear of Missing Out („Teama de a nu rămâne pe dinafară”), desemnează teama persoanelor active pe reţelele de socializare, ce evită să ia o pauză de la mediul online, pentru a nu rata ceva din ce se întâmplă în lume. Pentru persoanele care suferă de acest sindrom, avalanşa de update-uri, mailuri şi mesaje care se adună în momentul în care nu se uită pe conturile personale vreme de câteva zile, poate fi de-a dreptul deprimantă.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!