Oamenii din întreaga lume au o viaţă mai lungă, dar mai bolnavă

Publicitate

Tot mai des, oamenii se luptă cu bolile şi dizabilităţile vieţii moderne.

Oamenii din întreaga lume au o viaţă mai lungă, dar mai bolnavă
Publicitate

Aproape peste tot în întreaga lume, oamenii trăiesc mai mult şi foarte puţini copii se mai zbat între viaţă şi moarte. Dar tot mai des, oamenii se luptă cu bolile şi dizabilităţile vieţii moderne, potrivit aspectului la nivel mondial al speranţei de viaţă şi a celor mai mari ameninţări la adresa sănătăţii.

Ultimul studiu vast a avut loc în 1990, iar problema de sănătate cea mai des întâlnită a fost decesul copiilor sub 5 ani - peste 10 milioane anual. De atunci, campaniile pentru vaccinarea copiilor impotriva bolilor, cum ar fi poliomielita şi rujeola, au redus numărul de copii decedaţi până la aproximativ 7 milioane. Malnutriţia a reprezentat, cândva, principala ameninţare pentru sănătatea copiilor. Acum, mai peste tot, cu excepţia Africii, aceştia sunt mult mai susceptibili de a mânca prea mult decât să moară de foame.

Cu un număr tot mai mare de copii supravieţuitori de boli cronice şi dizabilităţi care vor lovi prin alte căi, mai târziu în viaţă, începem să plătim din ce în ce mai scump, au confirmat cercetările. Tensiunea arterială ridicată a devenit principalul risc pentru sănătate în întreaga lume, urmată de fumat şi alcool.

Oamenii din întreaga lume au o viaţă mai lungă, dar mai bolnavă

„Cel mai mare contribuabil la povara globală de sănătate nu e reprezentat de decesele premature, ci de bolile cronice, leziuni, tulburările de sănătate mintală şi toate bolile osoase şi articulare", a declarat unul dintre liderii studiului, Christopher Murray, director al Institutului de evaluare a sănătăţii de la Universitatea din Washington, Seattle.

În ţările dezvoltate, aceste condiţii reprezintă acum mai mult de jumătate din problemele de sănătate, alimentate de o populaţie în curs de îmbătrânire. În timp ce speranţa de viaţă este în creştere aproape peste tot, la fel sunt numărul de ani ai oamenilor ce vor trăi cu boli precum pierderea văzului sau al auzului şi probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia.

Asemenea anului 1990, Japonia se afla în fruntea listei cu cea mai mare speranţă de viaţă şi în 2010, cu 79 de ani la bărbaţi şi 86 la femei. În Statele Unite ale aceluiaş an, speranţa de viaţă pentru bărbaţi era de 76 de ani, iar pentru femei, 81. Cercetările au găsit diferite cauze a ceea ce poate fi cauza decesului la nivel global. Unele dintre cele mai impresionante constatări au fost subliniate de către cercetători: omuciderea reprezintă motivul numărul 3 al deceselor oamenilor din America Latină; se situează pe locul 20 la nivel mondial. În S.U.A., acesta este motivul numărul 21 în cazul deceselor, iar în Europa de Vest se poziţionează pe locul 57.

Oamenii din întreaga lume au o viaţă mai lungă, dar mai bolnavă

La nivel global, bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale rămân ucigaşii de top. Reflectând asupra populaţiei mai în vârstă, cancerul pulmonar s-a mutat pe locul 5 în topul cauzelor de deces la nivel mondial, în timp ce alte tipuri de cancer, inclusiv cele ale ficatului, stomacului şi colonului sunt, de asemenea, în top 20. SIDA a sărit de pe locul 35 din topul deceselor din 1990, direct pe locul şase, două decenii mai târziu.

„Este important să ne amintim că trebuie să ne concentrăm pe prevenirea acestor factori de risc, cum ar fi fumatul, obezitatea, dieta săracă”, declară dr. Ali Mokdad, profesor de sănătate la nivel mondial. Fumatul a fost primul factor de risc individual în America în anul 2013. Au existat 443.824 de decese din cauza consumului de tutun. Fumatul provoacă boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, multe forme de cancer, boli pulmonare obstructive cronice şi o serie de alte boli.

Echipa de cercetători din întreaga lume care au efectuat acest studiu, au format o listă de 14 obiceiuri alimentare ce pot ucide. La baza acestor obiceiuri s-a constatat că stau 21% din totalul deceselor la nivel global. Lista include consumul foarte mare de carne roşie, de băuturi zaharoase, insuficiente fructe, legume şi cereale integrale, relatează echipa în jurnalul medical Lancet.

Oamenii din întreaga lume au o viaţă mai lungă, dar mai bolnavă

Iată câteva cauze principale de deces la nivel mondial:

  • hipertensiunea arterială
  • fumatul
  • indicele de masă coroporală mare
  • dieta bogată în sodiu
  • dieta săracă în fructe
  • coresterolul mare

 

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!