Spreewald: Veneţia Germaniei

Publicitate

O pădure împânzită de canale navigabile ce formează un peisaj de poveste, Pădurea Spree este inclusă şi în patrimoniul UNESCO.

Spreewald: Veneţia Germaniei
Publicitate

La aproximativ100 km sud-est de Berlin în statul Brandenburg, se află frumoasa Rezervaţie a Biosferei Spreewald. Această zonă joasă unde râul Spree rătăceşte prin sute de mici pârâiaşe intersectând pajişti şi păduri sălbatice se află în topul celor mai spectaculoase şi mai verzi destinaţii de vacanţă din Germania.

Asemenea majorităţii teritoriilor din Brandenburg şi această regiune a fost sculptată în timpul ultimei ere glaciară, de către gheţarii aflaţi în retragere. Odată ce gheţarii au început să se topească şi să dispară, au lăsat în urmă o reţea delicată de fluxuri intercalate de grămezi mici de insule de nisip, ridicate prin sedimente. De-a lungul timpului, sedimentele depuse ulterior au format mlaştini plate cu păduri dese de pin, mesteacăn, salcie, stejar, tei şi arin.

Spreewald: Veneţia Germaniei

Pădurea Spree este locuită de mii de ani. Între secolul al II-lea şi al V-lea, trăiau aici triburi germanice. În secolul VI, pe timpul marii migraţii, au ajuns şi primii colonişti slavi. Sub ocupaţia acestora, peisajul natural din Spreewald s-a dezvoltat într-un peisaj cultivate şi organizat. O mare parte a pădurii a lăsat loc pentru terenurile agricole şi unui mozaic de câmpuri, pajişti, păşuni şi ferme care şi-a pus amprenta pe ansamblul artistic natural.

Astăzi, micuţele insule de nisip care s-au dezvoltat din depunerea sedimentelor de nămol şi aluviuni, reprezintă casa terenurilor agricole şi a locuinţelor rezidenţiale. Fiecare casă şi fiecare gospodărie are propriul său mic port şi o barcă prin intermediul căreia este preluată recolta de pe câmp şi care face obiectul mijlocului de transport pentru copii şcolari. 

Spreewald merită vizitată, preţ de o zi, dacă ne aflăm în trecere prin Berlin. Vizitatorii vin la această rezervaţie a biosferei UNESCO pentru face drumeţii sau sport nautic utilizând canoe sau kayak, pe reţeaua extinsă de căi navigabile numită Fließe, pentru a pescui sau a studia păsări. Navigarea pe apă şi condusul cu vâslele reprezintă unele dintre cele mai populare activităţi din Spreewald, dar există şi alte obiective turistice, cum ar fi biserici, castele şi muzee.

Spreewald: Veneţia Germaniei

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!