Singurul om care a vizitat atât spaţiul, cât şi vârful muntelui Everest

Publicitate

Dr. Scott Parazynsk a trăit şi a călătorit peste tot în lume, intrând în Cartea Rcordurilor în 2015.

Singurul om care a vizitat atât spaţiul, cât şi vârful muntelui Everest
Publicitate

Primul astronaut care a cucerit Everestul este americanul Scott Edward Parazynski, care a devenit, astfel, primul om care a călătorit în spaţiul cosmic şi s-a aflat şi pe vârful celui mai înalt munte de pe Terra. Performanţa sa este omologată în ediţia 2015 a Guinness Book.

Scott Edward Parazynski s-a nascut la 28 iulie 1961 în Little Rock, Arkansas, SUA. El consideră Palo Alto, California şi Evergreen, Colorado, ca fiind oraşele sale natale. S-a căsătorit cu fosta Gail Marie Vozzella. Ei au doi copii. Dr. Parazynski îşi petrece timpul liber practicând alpinism, aviaţie, scufundări, schi, călătorind, meşterind lemnul şi fotografiind natura. Dr. Parazynski, cu licenţă de Pilot Comercial (CPL), calificare pentru avioane multimotor, licenţă de pilot hidroavion şi calificare Instrument Rating IR(A), ce permite pilotarea avioanelor multi-engine şi single-engine în regim IFR (Instrument Flight Rules), a înregistrat peste 2000 de ore de zbor într-o varietate de aeronave. Ca alpinist, summit-urile sale includ Cerro Aconcagua (la 6.961 m deasupra nivelului mării, cel mai înalt munte din lume din afara Asiei) şi 53 de vârfuri ale Colorado, la peste 4.000 m altitudine.

Singurul om care a vizitat atât spaţiul, cât şi vârful muntelui Everest

Dr. Scott Parazynsk a trăit şi a călătorit peste tot în lume, petrecându-şi majoritatea anilor de şcoală în locuri precum Dakar, Senegal; Beirut, Liban; Teheran, Iran şi Atena, Grecia. A absolvit cursurile Universităţii din Stanford şi pe cele ale Școlii Medicale omonime, urmând cursuri de specializare la Harvard şi Denver în medicina de urgenţă. Dr. Parazynski are numeroase publicaţii în domeniul fiziologiei spaţiale, cu o experienţă deosebită în adaptarea umană la medii stresante.

În 1992, a fost ales pentru a se alătura Curpului Astronauţilor NASA. De-a lungul a 17 ani, a participat la cinci călătorii spaţiale şi a petrecut peste opt săptămâni în spaţiu. Ultima sa misiune spaţială a fost STS-120, în octombrie 2007. S-a retras din cadrul NASA în martie 2009. A atins vârful Everest la 20 mai 2009, unde a lăsat o rocă selenară, culeasă în timpul uneia dintre misiunile sale în spaţiu. În luna mai a anului 2016, Scott a fost introdus în U.S. Astronaut Hall of Fame, la Kennedy Space Center, FL.

Singurul om care a vizitat atât spaţiul, cât şi vârful muntelui Everest

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!