În cât timp am cădea prin Pământ?

Publicitate

Dacă am sări într-un tunel prin mijlocul Pământului, în cât timp am reuşi să ajungem în partea cealaltă?

 În cât timp am cădea prin Pământ?
Publicitate

Exact ca atunci când eram copii şi săpam gropi pe plajă, imaginându-ne că de fapt săpăm un tunel subteran până la capătul lumii, aşa să ne imaginăm şi acum: un tunel direct prin Pământ. Dacă am sări în acest tunel, în cât timp am reuşi să ajungem în partea cealaltă?

Life Noggin a creat o animaţie de 3 minute arătând toate ecuaţiile matematice şi fizice de care avem nevoie pentru a putea răspunde la această întrebare, ce ne bântuie, probabil de la patru ani.

Pentru a ne uşura puţin treaba, să presupunem că pe tot parcursul drumului avem aceeaşi densitate, planeta este perfect sferică, iar tunelul nu conţine aer. Chiar şi atunci, există acea enervantă forţă fundamentală cunoscută sub numele de gravitate. Când ne începem căderea, masa Pământului ne atrage spre centrul său, dar ce se întâmplă atunci când ajungem în centru sau dincolo de acesta?

 În cât timp am cădea prin Pământ?

„Dacă sunteţi în interiorul unui înveliş sferic, iar gravitaţia are efect la ambele părţi, ea se anulează una pe cealaltă şi dumneavoastră veţi experimenta gravitaţie zero”, explică naratorul Life Noggin.

Lăsând toate calculele matematice la o parte, răpunsul este 42 de minute. Atât timp e necesar pentru a cădea printr-un Pământ simplificat. Dar cifra nu poate fi una reală, fiindcă Pământul nu este de aceeaşi densitate peste tot, iar potenţialul gravitaţional al anumitor zone din tunel ar putea avea o influenţă semnificativă asupra vitezei de cădere.

Haideţi să vizualizăm acest video, care deţine toate răspunsurile şi calculele necesare.

 În cât timp am cădea prin Pământ?

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!