Iniţial ketchup-ul nu a avut nici o legătură cu roşiile

Publicitate

Englezii care călătoreau în Orient, în acea epocă, au adus în Europa un sos picant numit „Ké Tsiap”.

Iniţial ketchup-ul nu a avut nici o legătură cu roşiile
Publicitate

Originea cuvântului „ketchup” este menţionată în secolul XVII. Englezii care călătoreau în Orient, în acea epocă, au adus în Europa un sos picant numit „Ké Tsiap” de către chinezi, semnificând „saramură de peşte”. În reţeta originală nu intrau roşiile, sosul se prepara din anşoa, nuci, ciuperci, fasole, în amestec cu diverse condimente, usturoi şi vin. În Anglia acest sos a primit denumirea de catchup sau ketchup. Ketchup-ul, după cum a fost întâlnit de către europeni în Asia, consta iniţial într-un sos de peşte murat prin sărare, fără a conţine oţet de nici un fel, semănând mai mult cu un sos de soia. În anii 1600, britanicii şi olandezii au încercat să imite acest sos odată ajunşi din nou în Europa. Astfel, în absenţa multor ingrediente asiatice, aceştia au subtituit ingredientele necesare cu ceea ce aveau, mai exact: nuci, ciuperci şi anşoa (tip de peşte).

În 1727, apare prima reţetă publicată în „The Compleat Housewife”, scrisă de Eliza Smith în Anglia. Reţeta nu utiliza roşii ci anşoa, ceapă, oţet, condimente şi coajă de lămâie. Ketchup-ul de roşii s-a bucurat de cea mai mare popularitate în Statele Unite. Aici a început să fie fabricat şi distribuit, pentru prima dată, de către fermieri.

Se pare că oamenii din Maine au fost primii utilizatori ai roşiilor în acest sens. În 1814 apar primele reţete de ketchup, bazate pe roşii în „The Universal Receipt Book”. Până la 1834, apare şi prima reclamă a ketchupului de tomate. Jonas Yerks (sau Yerkes) este considerat acel om care a facut din ketchup-ul de roşii un fenomen naţional. În 1869, H.J.Heinz împreună cu Clarence Noble au pus bazele celei mai mari companii producătoare de ketchup din lume. Heinz a observat că acest sos apetisant se vinde mult mai bine dacă este turnat în sticle.

Iniţial ketchup-ul nu a avut nici o legătură cu roşiile

În 1872 compania Heinz, Noble & Co. şi-au prezentat produsul la târgul din Philadelphia, atât ketchup de roşii cât şi de nuci. Comapnia a rezistat pe piaţă doar 3 ani: Primul lor produs a fost hreanul, lansat în anul 1869. În scurt timp, Heinz a ajuns într-o poziţie dominantă pe piaţa ketchup-ului, datorită promovării unei alimentaţii sănătoase şi nealterate cu aditivi. În 1876, compania începe să comercializeze ketchup sub numele, simplu, Heinz. În anii 1880, au brevetat atât eticheta, cât şi celebra sticlă, faimoase şi astăzi. În 1896, New York Times a lăudat ketchup-ul ca fiind „Condimentul naţional” în America.

În compoziţia ketchup-ului pe care-l găsim astăzi pe rafturile magazienelor intră: pastă de roşii, oţet, amidon, sare, zahăr, piper şi alte condimente.

Iniţial ketchup-ul nu a avut nici o legătură cu roşiile

Conform unui studiu realizat în iulie 2014 de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S) a demonstrat că peste 30% dintre produsele tip Ketchup comercializate în magazinele din România conţin 5 E-uri (aditivi alimentari).

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!