Posesiuni secrete, ascunse peste 70 de ani

Publicitate

Secretul ascuns într-o cană de la Auschwitz a fost descoperit după 70 de ani.

Posesiuni secrete, ascunse peste 70 de ani
Publicitate

Angajaţii muzeului de la Auschwitz au realizat o descoperire de senzaţie. Pe fundul unei căni ce a aparţinut unui prizonier al lagărului morţii, se aflau ascunse câteva mici bijuterii.

Un inel de aur şi un lănţişor au stat bine ascunse într-o cană ce avea fundul dublu. Acestea au fost descoperite de către curatorii muzeului, care efectuau lucrări de întreţinere. Iniţial, cana a fost găsită printre miile de obiecte din email pe care germanii le-au confiscat persoanelor deportate în Auschwitz-Birkenau, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Articolele au fost descoperite după ce fundul fals al cănii s-a deteriorat de-a lungul timpului, elementele fiind acum stocate în Colecţiile Muzeului.

Hanna Kubik, angajată a Colecţiei Memoriale, a declarat că au găsit inelul şi lănţişorul înfăşurate într-o bucată de pânză. „În timpul lucrărilor de securizare a ustensilelor emailate de bucătărie situate la expoziţia principală, s-a dovedit că una dintre căni are un fund dublu”, a explicat ea.

Posesiuni secrete, ascunse peste 70 de ani

„Era o ascunzătoare bună, totuşi, datorită trecerii timpului, materialele au suferit o degradare treptată, iar cel de-al doilea strat al fundului s-a separat de cană.” Inelul [şi lanţul] au marcaj 583 şi au fost realizate în Polonia, între anii 1921-1931. Mai mult de 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste germane există încă cazuri de descoperire accidentală a obiectelor ascunse de victime.

La peste 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, încă există cazuri de descoperire accidentală a obiectelor ascunse de victime.

Prizonierilor li s-a vorbit despre noul lor mod de viaţă, fiindu-le permis să ia cu ei obiecte necesare traiului zilnic. În acest fel, germanii erau siguri că în bagaj deportaţii cărau obiectele de valoare pe care le mai aveau, aceştia urmând a le confisca. „Nemţii minţeau în mod constant evreii deportaţi pentru exterminare”, a menţionat directorul Muzeului de Stat Auschwitz-Birkenau, Dr. Piotr M. A. Cywiński.

Posesiuni secrete, ascunse peste 70 de ani

„Bijuteriile vor fi expuse la un loc cu cana, într-o manieră care să reflecte modul în care ele au fost ascunse”, spun reprezentanţii muzeului.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!