Omul care a pierdut 35 de miliarde de dolari

Publicitate

Dacă ne supărăm când pierdem o bancnotă de 10 lei, ce ar însemna să pierdem 35 de miliarde de dolari?

Omul care a pierdut 35 de miliarde de dolari

Dacă ne supărăm când pierdem o bancnotă de 10 lei, ce ar însemna să pierdem 35 de miliarde de dolari şi odată cu ei, titlul de „unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei”? Și-a vândut avioanele şi elicopterul, a ieşit de pe lista celor mai bogaţi oameni din lume şi este subiectul celor mai bune glume din Brazilia. Aşa îl caracterizează acum publicaţia Bloomberg Businessweek pe miliardarul fără bani, brazilianul Eike Fuhrken Batista da Silva, într-un articol publicat pe BusinessWeek.com.

Publicitate

Este povestea unui magnat brazilian din industria petrolului care a căzut din vârf într-un timp scurt. Pentru Eike Batista viaţa era frumoasă, pe a opta poziţie din lume ca avere, în martie anul trecut, şi la un moment dat chiar şi-a propus să îl depăşească şi pe Carlos Slim (cel mai bogat om din lume), scrie Huffington Post. Averea lui Batista era esimată la 34,5 miliarde de dolari din afaceri în domeniul petrolului şi mineritului, industria de recreere şi înfrumuseţare. Acum, câştigă doar ironii. Gurile rele spun că Papa Francis plănuieşte să vină în Brazilia şi să viziteze săracii, printre care şi Batista, scrie Business Week.

Cele mai multe probleme i-au fost create de compania sa petrolieră „OGX Petroleo & Gas Participacoes”. Acţiunile acesteia s-au prăbuşit cu 86%, din cauza unor rezultate neaşteptate care au declanşat o vânzare masivă pe bursă. În martie, acţiunile companiei sale petroliere OGX au ajuns la un minim istoric de 4,88 reali brazilieni per acţiune (0,38 euro per acţiune). Averea magnatului brazilian a încasat o lovitură şi de la un fond de investiţii din Abu Dhabi, care a negociat cu o companie a lui Batista retragerea unei investiţii de 2 miliarde de dolari. Mai mult, Batista are datorii în valoare de alte 2 miliarde de dolari, iar Bloomberg estimează că brazilianul mai are o avere de 200 de milioane de dolari.

Într-un interviu în septembrie, acordat în biroul său din Rio, fostul miliardar a declarat că a fost indus în eroare de directorii care îi conduceau companiile. „Am transmis mai departe informaţiile pe care le-am primit şi eu”, a spus Batista, adăugând că a pierdut mai mulţi bani decât oricare alt investitor implicat. Batista a refuzat, însă, să se recunoască înfrânt şi a avertizat că îşi va reveni.

„Proiectele mele sunt încă vii şi vor deveni referinţe în viitor”, a spus el, citat de cotidianul Wall Street Journal.

„Îmi voi achita toate datoriile”

anunţă Batista, cunoscut pentru optimismul şi jovialitatea sa, care, chiar şi în faţa unei astfel de pierderi, a rămas senin.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!