Păsările ştiu cum să îşi ţină de cald

Publicitate

Cum supravieţuiesc păsările, în special cele mai delicate, la temperaturile de o singură cifră şi în bătaia vânturilor de iarnă?

Păsările ştiu cum să îşi ţină de cald
Publicitate

Păsările mici, cum ar fi măcăleandrul, îşi umflă penele pentru a păstra cât mai mult aer în ele; acesta este încălzit mulţumită temperaturii corporale ale înaripatelor, ţinându-le de frig într-o dimineaţă geroasă de iarnă.

Noi oamenii urmărim prognoza meteo şi apoi ne înfofolim cu paltoane groase, căciuli de lână, fulare şi mănuşi, însă şi aşa, după un anumit timp, începem să resimţim frigul din zăpadă şi viscol. Dacă aceasta reprezintă o provocare în rândul oamenilor, adică menţinerea unei anumite călduri corporale şi afară, atunci cum supravieţuiesc păsările - în special cele mai delicate, precum piţigoii - la temperaturile de o singură cifră şi în bătaia vânturilor de iarnă?

Se pare că păsările (chiar şi cele micuţe) nu sunt chiar atât de delicate, întrucât se pot mândri cu câteva asuri în mânecă (ăă, adică în aripă).

Păsările ştiu cum să îşi ţină de cald

Stratul lor primar de apărare împotriva frigului este cel exterior: penele. În acest sens nu este de mirare că şi noi preferăm gecile de iarnă umplute, în special cu pene, care pot genera o izolare fantastică. „Penele sunt structuri incredibil de specializate care servesc multor scopuri, în cazul unui număr mare de specii, ţinându-le de cald”, spune Peter Marra, şeful Centrului Păsărilor Migratoare din cadrul Institutului Smithsonian.

„Penele păsărilor oferă o izolare remarcabilă împotriva frigului, iar uleiul care acoperă penajul asigură şi impermeabilitate, ceea ce reprezintă un aspect important în privinţa singurului lucru mai rău decât a suferi de frig, şi anume a suferi de frig şi de umezeală în acelaşi timp”, explică Marra.

Astfel, asemenea hainelor purtate de oameni şi păsările au tendinţa de a deveni mai umflate în timpul iernii. Căldura corporală a unei păsări încălzeşte aerul dintre pene. Astfel păsările se umflă în pene atunci când este frig pentru a aduna cât mai mult aer în penajul lor. Cu cât adună mai mult aer, cu atât se încălzeşte mai bine pasărea.

Păsările ştiu cum să îşi ţină de cald

Multe specii de păsări se adună în stoluri pe timpul iernii, în primul rând pentru a lua la (mai mulţi ) ochi prădătorii, iar în al doilea rând, pentru a observa hrană greu de găsit. În cel de-al treilea rând, unele păsări se îngrămădesc în stoluri sub formă de ghem pentru a supravieţui gerului din timpul iernii.

„Multe păsări mici, cum ar fi piţigoiul cu cap negru (Poecile atricapillus), pasărea albastră (o specie de pasăre cântătoare din America de Nord cu penajul albastru) şi pănţăruşul, se vor aduna în bulgări mari noaptea, într-un spaţiu mic şi strâmt pentru a împărtăşi căldura emisă de către corpurile lor”, explică Marra.

Deci ... îmbrăcaţi o haină bună, de preferabil din puf şi asiguraţi-vă întotdeauna că vă menţineţi abilitatea de a socializa şi în lunile de iarnă mai întunecate - sfaturi ale căror sursă o cunoaştem, de acum încolo.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!