O specie de liliac a depăşit 160 km/h, devenind cel mai rapid animal zburător

Publicitate

Liliacul brazilian bate recordul în ceea ce priveşte viteza zborului în poziţie orizontală.

O specie de liliac a depăşit 160 km/h, devenind cel mai rapid animal zburător
Publicitate

Recordurile sunt create pentru a fi învinse, iar oamenii de ştiinţă au descoperit un nou campion la categoria vitezei de zbor orizontal din regnul animal. Cercetătorii din Statele Unite şi de la Institutul de Ornitologie Max Planck din Germania au cronometrat o specie de liliac brazilian în timpul zborului şi au descoperit că viteza acestuia era de peste 160 km/h.

Această descoperire i-a surprins pe cercetători, întrucât liliecii nu sunt consideraţi a fi vitezomani: structura aripilor lor tinde să genereze mai multă rezistenţă decât să asigure o viteză mai mare şi sunt considerate chiar o piedică în calea acesteia. Cu toate acestea, liliacul brazilian cu coadă liberă are aripile mai mari decât alte specii obişnuite, iar cercetătorii au comparat corpul acestuia cu un proiectil.

„Iniţial, am crezut că datele colectate au anumite erori, însă ulterior ne-am dat seama că de fapt sunt corecte. Uneori, femelele acestei specii, care cântăresc între 11 şi 12 grame, zburau cu o viteză de peste 160 km/h, acesta fiind un nou record înregistrat în ceea ce priveşte zborul în poziţie orizontală”, a afirmat Kamran Safi, membru al Institutului de Ornitologie Max Planck, într-o declaraţie.

O specie de liliac a depăşit 160 km/h, devenind cel mai rapid animal zburător

Păsările din ordinul Apodiformes, familia Apodidae, precum Drepneaua neagră (Apus apus), sunt considerate cele mai iuţi păsări din lume, reuşind să atingă în zbor chiar şi 220 km/h şi doar soimul călător (Falco peregrinus) le depăşeşte la acest capitol. În mod normal, cea mai iute vietate din întregul regn animal rămâne această specie de pasăre de pradă, cu peste 400 km/h, când plonjează în picaj.

Cercetătorii au obţinut valorile de viteză prin ataşarea unor emiţătoare radio mici, cu o greutate de 0,05 grame, pe spatele liliecilor de test (adezivul se desprinde şi dispozitivele cad în câteva zile). Receptoare de pe mici avioane monitorizau semnalele.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!