Micul robot care identifică scurgerile din conducte

Publicitate

Micul roboţel înotător, găseşte scurgerile din diferite ţevi, mai înainte ca acestea să provoace pagube severe.

Micul robot care identifică scurgerile din conducte
Publicitate

Scurgerile de gaz şi apă ar putea fi identificate mai înainte ca acestea să pună în pericol viaţa şi infrastructura, mulţumită acestui robot dezvoltat de MIT, care înoată prin conducte.

Cercetătorii susţin că roboţelul reprezintă o variantă mai ieftină, mai rapidă şi mai eficientă decât sistemele de detectare a scurgerilor.

El este rezultatul a nouă ani de cercetare de către echipa PipeGuard de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology - MIT), condusă de profesorul de inginerie mecanică Kamal Youcef-Toumi şi studentul absolvent You Wu.

Iniţial, ei au dezvoltat robotul pentru a testa scurgerile de gaz - acesta putând ajuta la evitarea exploziilor de gaze de tipul celei care a ucis şapte persoane, rănit peste 50 şi distrus două blocuri adiacente de apartamente din East Harlem, New York în 2014.

Mai apoi, echipa a adaptat robotul pentru operarea în apă. Noua variantă acvatică ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăţi sistemele de distribuţie a apei din oraşe, care, potrivit MIT, pierd în prezent o medie de 20% din aprovizionarea lor, din cauza scurgerilor. De asemenea, ar rezulta şi daune structurale, provocate de scurgerile din clădiri şi infrastructură.

Micul robot care identifică scurgerile din conducte

Robotul acvatic are o formă asemănătoare unui fluturaş de badminton şi partea sa cea mai lată umple diametrul ţevii pe care o verifică. Dispozitivul poate fi introdus şi extras prin orice hidrant de incendiu. Funcţionează prin înaintarea cu curgerea apei din conducte, înregistrându-şi poziţia şi orice variaţii de presiune.

Variaţiile de presiune provoacă un şoc la nivelul „fustiţei” din cauciuc moale a dispozitivului, care este prevăzut cu senzori încorporaţi.

Cercetătorii au efectuat testarea finală într-o conductă ruginită de aproximativ un kilometru jumătate, din Arabia Saudită, lucrând împreună cu universitatea King Fahd University of Petroleum and Minerals (KFUPM).

„L-am încercat de 14 ori în trei zile, şi i-a reuşit cu brio inspecţia de fiecare dată,” a explicat Wu. „Ba mai mult, a identificat o scurgere care însuma aproximativ patru litri pe minut, reprezentând o a zecea parte dimensiunea minimă care metode convenţionale o pot detecta în medie, şi o a treia la fel de mare, pe care aceste sisteme o poate descoperi chiar şi în cele mai bune condiţii.”

Micul robot care identifică scurgerile din conducte

În prezent, cercetătorii testează dispozitivul în conducte de apă, din beton, cu diametrul de 30 de centimetri aflate sub oraşul mexican Monterrey, despre care se estimează că ar pierde aproximativ 80 de milioane de dolari anual, din cauza scurgerilor, care expun, de asemenea, aprovizionarea cu apă poluării.

Pe urmă, echipa intenţionează să dezvolte o versiune pliabilă a roboţelului, care s-ar putea adapta la diferite dimensiuni de conducte. Această funcţie l-ar transforma într-unul mult mai util reţelelor vechi de distribuţie apă, care nu sunt înregistrate în întregime în schiţele sau hărţile oraşului.

Savanţii mai au, de asemenea, o viziune şi pentru un viitor robot, ce ar putea efectua reparaţii de ţevi la faţa locului. Există şi o versiune activă a dispozitivului, care poate îşi poate controla mişcarea, pe lângă plutirea pasivă împreună cu fluxul de apă.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!