Insulele Feroe, o perlă a naturii

Publicitate

Dacă sunteţi căutarea unei evadări din cotidian, a unei excursii la capătul lumii, unde puteţi să vă desprindeţi cu adevărat de problemele de zi cu zi, atunci Insulele Faroe sunt o alegere excelentă.

Insulele Feroe, o perlă a naturii
Publicitate

Aici, natura superbă se întinde pe tot cuprinsul arhipelagului, iar numărul oilor îl depăşeÅŸte cu mult pe cel al localnicilor. De altfel ÅŸi denumirea „Insulele Oilor”, aÅŸa cum se sugerează în daneză - Færøerne, provenind din vechiul cuvânt norvegian fær (oaie) ÅŸi din øerne - plural articulat al cuvântului danez ø (insulă).

Pentru mii de ani Insulele Feroe au fost niÅŸte singuratice în inima Atlanticului de Nord. Între 1035 ÅŸi 1814, Insulele Feroe au fost parte a Regatului Norvegiei. Tratatul de la Kiel Danemarca din 1814, a acordat controlul asupra insulelor, împreună cu alte două regiuni din Norvegia: Groenlanda ÅŸi Islanda. Insulele Feroe a fost o Å£ară de auto-guvernare în cadrul Realm Danez din 1948. Insulele Feroe au controlul a celor mai multe probleme interne; domeniile care rămân în responsabilitatea Danemarcei includ apărarea militară, poliÅ£ie, justiÅ£ie, monedă ÅŸi afaceri externe. RămăşiÅ£ele culturii vikinge se mai regăsesc încă în anumite obiceiuri locale ÅŸi mai ales, în alcătuirea limbii feroeze, un amestec de islandeză ÅŸi norvegiană.

Insulele Feroe au o climă marină temperată, care se manifestă printr-un cer mai mult noros ÅŸi furtuni frecvente. Cu toate acestea, curenÅ£ii calzi din golf fac ca temperatura pe insule să fie mai caldă decât ar fi de aÅŸteptat, având în vedere latitudinea nordică. O medie a temperaturilor din timpul verii este între 9 ÅŸi 14 grade Celsius. AgenÅ£iile de turism recomandă cea mai bună perioadă de vizitare ca fiind la sfârÅŸitul lunii iulie, deoarece în aceasta perioadă se desfăşoară festivităţile Olavsoka, ocazie pentru cei ajunÅŸi aici să cunoască cultura gazdelor ÅŸi să participe la spectacole ÅŸi festivităţi de natură să le facă sejurul de neuitat. Ólavsøka, este celebrat la 29 iulie, ÅŸi comemorează moartea Sfântului Olaf. Festivităţile au loc în Tórshavn, începând cu seara zilei de 28 ÅŸi continuând până în 31.

Insulele Feroe, o perlă a naturii

DeÅŸi capitala acestor insule aparte, Torshavn este o metropolă politică, economică ÅŸi culturală care poate concura cu uÅŸurinţă orice alt mare oraÅŸ european, în ciuda faptului că populaÅ£ia acestuia nu depăşeÅŸte un număr de 20 000 de locuitori. Se credea despre Torshavn, în mod eronat, că este cea mai mică capitală a lumii, însă scriitorul William Heinesen o numeÅŸte mai în glumă, mai in serios, „Buricul pământului”. Numele oraÅŸului este format din două cuvinte, Thor, inspirat de zeul germanic, ÅŸi havn (port), tradus prin „portul lui Thor”. De altfel, stema oraÅŸului este reprezentată de ciocanul lui Thor, ceea ce indică existenÅ£a unei aÅŸezări aici înainte de apariÅ£ia creÅŸtinismului. PrezenÅ£a unei aÅŸezări este menÅ£ionată pentru prima dată în 1075, deÅŸi abia în 1866 apare sub numele pe care îl poartă ÅŸi în prezent.

Ce vizităm

Ca atracÅ£ii turistice pentru toate gusturile, se recomandă vizitarea Centrului episcopal Kirkjubøur, Kirkjubøur fiind ÅŸi unul dintre cele mai cunoscute vechi sate din Insulele Feroe, având în spate o istorie foarte bogată pentru zona din care provine. Satul acesta a fost important în Evul Mediu. La acel moment a fost reÅŸedinÅ£a episcopală pentru Eparhia de Insulele Feroe ÅŸi, drept urmare, centrul spiritual al societăţii. Anual sute de turiÅŸti aleg să viziteze acest loc. Se spune că satul a avut în trecut în jur de 50 de case, din păcate însă, majoritatea acestor case au fost spălate pur ÅŸi simplu de o furtună puternică în secolul al-XVI-lea, iar în zilele noastre au mai rămas doar câteva. Centrul episcopal de aici reuÅŸeÅŸte să ofere turiÅŸtilor care trec pe aici un aer de solitudine ÅŸi spiritualitate.

Insulele Feroe, o perlă a naturii

Ca orice alt port vizitat prin alte vacanÅ£e, Portul Torshavn (Port of Tórshavn) vă poate impresiona nu prin mărimea lui ci prin aÅŸezarea foarte frumoasă. Istoria portului ÅŸi a aÅŸezării Torshavn porneÅŸte de prin secolul IX. Atunci, emigranÅ£ii care au părăsit Norvegia pentru a scăpa de tirania lui Harald I al Norvegiei s-au stabilit aici în insulele Feroe. ColoniÅŸtii aceÅŸtia, foarte inventivi din fire, ÅŸi-au stabilit propriul parlament numit Ting. Parlamentul Faroez din capitală se află mai exact în cartierul Tinganes. Acest cartier include case mici din lemn acoperite cu acoperiÅŸuri gazon, unele dintre aceste case datând de aproape 500 de ani. Clădirea Parlamentului a fost construită din lemn în anul 1856 ÅŸi extinsă in 1907. Clădirea este o structură impresionantă de culoare roÅŸu închis, prevăzută cu un acoperiÅŸ verde. Locul în care este amplasată clădirea este de o frumuseÅ£e magică.

Insulele Feroe, o perlă a naturii

Rămânem pentru moment tot în Torshavn ÅŸi ne oprim un pic la catedrala de aici. Catedrala Torshavn este ce-a dea doua biserică, asta ca vechime, din Insulele Feroe, fiind situată în oraÅŸul vechi din Torshavn. Clădirea este complet vopsită în alb, aÅŸa că nu vă va fi foarte greu să o recunoaÅŸteÅ£i. A văzut „lumina zilei” în 1788. Catedrala este una dintre principalele atracÅ£ii ale oraÅŸului. Din 1990 a fost sediul de episcop al Insulelor Feroe ÅŸi, prin urmare, este cunoscută ca o catedrală încă de atunci, asta chiar dacă nu are statura demnă de un aÅŸa nume.

Listasavn Føroya, aÅŸa cum este cunoscut în mod oficial, este un muzeu de artă pentru expozitii permanente care a fost înfiinÅ£at in 1989. Printre „componentele” acestui muzeu se numără o galerie numită Listaskáli, amenajată în 1970, ÅŸi o alta strict pentru arte istorice, construită în 1993. Muzeul are o suprafaţă de 1.600 metri pătraÅ£i. Ca ÅŸi locaÅ£ie exactă, Muzeul Listasavn este la capătul de nord al parcului Tórshavn. Cel care a proiectat ÅŸi ridicat muzeul este J. P. Gregoriussen. În această clădire îÅŸi are sediul ÅŸi AsociaÅ£ia ArtiÅŸtilor din Insulele Feroe. Muzeul Listasavn Føroya este deschis din februarie până în decembrie, fiind închis din 15 decembrie, până pe 15 ianuarie în fiecare an. În cadrul muzeului puteÅ£i găsi ÅŸi un magazin de cărÅ£i foarte interesant, o cafenea, asta în cazul în care vi se face poftă de licoarea neagră, cât ÅŸi un store de cadouri.

Insulele Feroe, o perlă a naturii

Muzeul Ruth Smith este construit în cinstea artistei cu acelaÅŸ nume. Ruth Smith Nielsen s-a năsuct la 5 aprilie 1913 în Vágur ÅŸi a trăit timp de câÅ£iva ani în Danemarca, unde a fost educată spre frumuseÅ£ea artelor. Una peste alta, tânăra a devenit pictor, urmând, printre altele, Academia de Arta din Copenhaga. Mai târziu, aceasta s-a stabilit definitiv în Insulele Feroe. SfârÅŸitul artistei este ironic ÅŸi tragic în acelaÅŸi timp. Ruth iubea să înoate iar ultimii ani de viaţă ea a trăit în Nes, un sat mai mic de lângă Vágsfjørður. În mod tragic într-o zi s-a înecat în timp ce ieÅŸise la înot în Vágsfjørður. Muzeul care îi poartă numele lui Ruth se află în ÅŸcoala cea veche a Vágsvegur-ului, chiar unitatea de învăţământ unde a studiat ÅŸi Ruth. Ca ÅŸi expoziÅ£ii muzeul are picturi ÅŸi desene ale artistei, una dintre principalele atractii fiind un autoportret, care a fost pictat în 1941. Portretul respecitv este acelaÅŸi folosit pentru coperta cărÅ£ii scrisă depsre Ruth Smith.

Un alt peisaj superb, înconjurat de o natură pură ÅŸi magică, este cel al MunÅ£ilor Eggjarnar. Mare mare grijă când vă apropiaÅ£i de acest loc pentru că, pe cât de furmos e, pe atât de periculos se poate dovedi. Partea care poate fi văzută din Muntele Eggjarnar se termină brusc ÅŸi se transformă într-o stâncă verticală, ÅŸi veÅ£i vedea în jos valurile Atlanticului de Nord.

Ce mâncăm

În insulele Feroe va trebui să uitaÅ£i de obiÅŸnuita friptură cu garnitură de cartofi prăjiÅ£i. ÎncercaÅ£i specialităţile locale, pe bază de carne de oaie ÅŸi de peÅŸte. Cea mai populară specialitate este carnea de oaie veche ÅŸi uscată cu ajutorul vântului, în niÅŸte adăposturi speciale, pe care le veÅ£i putea observa lângă aproape fiecare casă. Dacă doriÅ£i să respectaÅ£i indicaÅ£iile nutriÅ£ioniÅŸtilor ÅŸi să urmaÅ£i o cură de peÅŸte, aÅ£i nimerit în locul potrivit: de la specialităţi de peÅŸte marinat, la carne de balenă, trebuie numai să lăsaÅ£i curiozitatea să îÅŸi spună cuvântul. O altă dietă locală este reprezentată de păsările de mare ÅŸi ouale lor.

Insulele Feroe, o perlă a naturii

Unitatea monetară a Insulelor Feroe este coroana feroeneză, dar nu este una independentă având un anumit cod al coroanei daneze. Pentru turiÅŸti există anumite beneficii ÅŸi anume pot solicita TV-ul înapoi, la plecare, de pe urma produselor inscripÅ£ionate „Tax free for tourists”.

Este unul dintre puÅ£inele locuri din lume în care se poate vedea aurora boreală. Iar o curiozitate de ordin ecologic: muÅŸchiul, care învăluie pereÅ£ii ÅŸi acoperiÅŸul caselor, este un termoizolator natural. Casele le „anvelopează” natura.

Insulele Feroe, o perlă a naturii
Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!