Cea mai durabilă farsă de pe Wikipedia, descoperită după zece ani

Publicitate

Jack Robichaux a fost un violator în serie în secolul 19, din New Orleans.

Cea mai durabilă farsă de pe Wikipedia, descoperită după zece ani
Publicitate

Editorul Wikipedia, Calamondin12, ştia că acest lucru nu arată bine.

Articolul desre „Jack Robichaux” a fost semnalat drept „orfan”, ceea ce înseamnă că un articol fie are prea puţine link-uri de referinţă şi de legătură, fie nu are deloc. Ba mai mult, articolul prezenta un comentariu rasist, iar singura sursă de referinţă, nu menţiona pe nimeni cu acest nume. Iar ruşinea cea mai mare constă in faptul că articolul a fost prezent pe Wikipedia mai mult de zece ani.

Acesta era articolul în întregime:

„Jack Robichaux a fost un violator în serie în secolul 19, din New Orleans. Majoritatea victimelor sale erau femei supraponderale. El era creol, cu toate că poliţia a suspectat iniţial că agresorul ar fi fost negru, ca dovadă a alegerii victimelor sale. Talentele sale ca muzician de jazz, au fost lăudate în tot oraşul New Orleans, până când crimele sale au devenit publice.

Referinţe:
Christopher Waldrep & Donald G. Nieman (2001). Local matters : race, crime, and justice in the nineteenth-century South. University of Georgia Press. ISBN 0-8203-2247-4.”

„Acesta (articolul) pare a fi o farsă”, a scris Calamondin12 pe 27 august. „Având în vedere popularitatea acestui articol, este îngrijorător că şi-a putut menţine credibilitatea atât de mult timp. Calamondin12 a descoperit cea mai longevivă farsă din istoria Wikipedia, pe o perioadă de 10 ani şi o lună, până când articolul a fost şters pe 3 septembrie 2015.

Astfel s-a dovedit că până şi Wikipedia poate ridica întrebări. Lista Wikipedia cu propriile cele mai lungi farse prezintă sute de cazuri în care articolele au rezistat cel puţin un an. În acelaş timp se demonstrează, mulţumită celei mai recente victorii, cum editorii şi-au perfecţionat metodele de depistare atât a farselor noi, cât şi a celor mai vechi. Aceasta este povestea modului în care a fost creată farsa şi apoi depistată de către editorii Wikipedia.

Băieţii din frăţie şi enciclopedia liberă

A juca o festă Wikipediei părea mai greu decât se aşteptau.

Lui Bill Maas şi Van Robichaux, cei mai bun prieteni şi membrii unei fraternităţi de la Universitatea Washington din St Louis, au încercat în repetate rânduri să editeze articole aleatorii, însă continuau să fie prinşi. „Tot ceea ce voiam să facem, era să expunem informaţii false pe Wikipedia, ca o provocare. Am încercat acest lucru cu mai multe articole, însă eşuam în mod constant”, a declarat Maas într-un e-mail.

Timp de cel puţin doi ani, Mass şi prietenii săi au încercat să editeze pagina jucătorului profesionist de fotbal Bill Maas, încercând să adauge un pasaj cu privire la modul în care acesta deţinea acelaş nume ca şi jucătorul din colegiu de fostbal Bill Maas. Modificările lor erau şterse în mod constant.

„Eram de fapt foarte impresionaţi de rapiditatea cu care dispăreau chiar şi cele mai mici editări pe care le făceam, iar articolul revenea la cel original”, a scris Maas. „De fapt mi s-a interzis de câteva ori să mai adaug modificări”.

Norocul le-a surâs atunci când au creat o întreagă pagină.

La 31 iulie 2005, Maas împreună cu un prieten au creat pagina „Jack Robichaux”. Numele ales făcea o referire la Van Robichaux, pe numele său complet John Vance Robichaux III, ce era recunoscut deseori drept Jack. Pagina nu avea decât un antet şi o singură propoziţie: „Jack Robichaux: A fost un violator în serie din secolul al 19-lea, care a afectat districtul New Orleans.

Câteva zile mai târziu, unul dintre participanţi la farsă a adăugat restul: „Majoritatea victimelor sale au fost femei mari. El era un creol, nu un negru, aşa precum suspectau mulţi, după alegerea victimelor sale. Faimoasele sale telente în materie de jazz erau apreciate de-a lungul New Orleans-ului, până când s-a descoperit că este un criminal.”

După cum a explicat Maas în cele din urmă:„Gluma facea referire la poliţiştii şi detectivii rasişti, ce iau decizii ce pot distruge o investigaţie din cauza unor ipoteze bigote. Am presupus că poliţia din acele vremuri era chiar mai aspră.”

Ei bine, când articolul a rămas prezent, băieţii au decis să facă orice pentru a-l păstra.

„Lui Van îi facea plăcere existenţa articolului online, deci a trebuit să găsim o cale de a nu mai fi „ciot”, căutând o sursă” a spus Maas. Pe Wikipedia, cioturile sunt definite ca „articole prea scurte pentru a beneficia de acoperire enciclopedica a unui subiect.”

Van, originar din New Orleans, a găsit o carte veche de istorie într-o bibliotecă locală. „Am căutat cartea şi online, însă nu am găsit nici un citat, postare sau informaţii cu privirea la acesta”, a declarat Maas. „Știam că putem ”cita” din acesta fără riscul de a fi descoperiţi.” Astfel Maas a adăugat sursa „Local matters: race, crime, and justice in the nineteenth-century South. Edited by Christopher Waldrep & Donald G. Nieman. 259 pages. University of Georgia Press (March 1, 2001). ISBN 0820322474.”

Cea mai durabilă farsă de pe Wikipedia, descoperită după zece ani

Iar pagina a rezistat timp de un an şi jumătate, suferind doar modificări minore.

A revenit la viaţă din nou în februarie 2007, când cineva a adăugat ceva despre Robichaux, ca fiind un star în fotbal şi jucător al echipei Texas Tech. Această modificare a fost ştearsă două zile mai târziu şi semnalată ca vandalism la un articol legitim. Diferiţi membri Theta Xi au mai avut tentative de amodifica articolul, însa marcate ca vandalism şi şterse.

„Iar apoi am uitat complet despre această pagină”, a mai adăugat Maas. Farsa a trecut cu brio peste verificările de autenticitate şi veridicitate împotriva dezinformării şi părea că va rămâne pe Wikipedia pentru totdeauna.

Vânătorii de farse nu se lasă mai prejos

Chiar şi după zece ani, filtrul de autenticitate al Wikipedia, funcţiona în continuare. Articolul despre Jack Robichaux a fost semnalat în februarie 2013 ca fiind orfan.ş În cele din urmă, acesta a fost descoperit de unul dintre vânătorii neoficiali de farse ai Wikipediei. „Fac parte din echipa vânătorilor de farse pe Wikipedia”, se laudă pe pagina sa utilizatorul Calamondin12, care a mai demascat diferite farse. Calamondin12 nu avea nici o îndoială că „Jack Robichaux” ar fi o farsă. Pe 27 august 2015, la 4:11 p.m., utilizatorul a semnalat articolul ca fiind „o farsă de lungă durată; nicio referinţă găsită pentru acest caz; inexistent în cartea citată; a nu se confunda cu realul muzician de jazz John Robichaux.”

DGG a eliminat într-un final, pe 3 septembrie, cea mai lunga farsă din istoria Wikipedia, după zece ani şi o lună.

Cea mai durabilă farsă de pe Wikipedia, descoperită după zece ani

Odată cu închiderea oficială a cazului Jack Robichaux, vânătoarea de farse şi dezinformări continuă printre milioanele de pagini Wikipedia.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!