Flatulenţa din timpul unei intervenţii chirurgicale poate cauza incendiu

Publicitate

Să nu trageţi vreun vânt în sala de operaţii.

Flatulenţa din timpul unei intervenţii chirurgicale poate cauza incendiu
Publicitate

Să avem grijă, data viitoare când ne aflăm pe masa de operaţie, pentru că un vânt inocent poate cauza incendiu. O femeie din Japonia a suferit arsuri la picioare şi talie, după ce, în urma unui „vânt”, s-a produs un incendiu în sala de operaţie.

Potrivit ziarului japonez Asahi Shimbun, doamna era tratată în luna aprilie, la Spitalul Medical University din Tokyo, unde medicii au folosit laser pentru a efectua o operaţie pe colul uterin. Un reportaj recent explică faptul că metanul conţinut de flatulenţă a luat foc de la laser, iar incendiul s-a extins în sala de operaţie.

„Atunci când gazele intestinale ale pacientei au fost eliberate în aerul sălii de operaţie, au produs o scânteie în contact cu iradierea laserului, care, la rândul ei, în contact cu cearceaful patului chirurgical, a luat foc, cuprinzând întreaga încăpere”, scrie raportul.

Flatulenţa din timpul unei intervenţii chirurgicale poate cauza incendiu

Potrivit experţilor care au realizat ancheta, în sala de operaţie nu erau alte materiale inflamabile şi toate echipamentele folosite în cadrul procedurii se aflau în stare normală de funcţionare, iar povestea medicilor, referitoare la flatulenţă, este reală.

Gazele intestinale conţin un număr de gaze diferite, care sunt eliberate ca produse secundare ale activităţilor noastre intestinale. Printre acestea se află hidrogenul şi metanul, ambele fiind inflamabile, care în contact cu expulzările noastre gazoase, acestea din urmă îşi însuşesc propietăţi combustibile.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!