Eşecul IA în încercarea de a crea postere inspiraţionale

Publicitate

Încercarea Inteligenţei Artificiale de a proiecta postere inspiraţionale eşuează lamentabil, dar într-un mod comic.

Eşecul IA în încercarea de a crea postere inspiraţionale
Publicitate

Ori de câte ori o inteligenţă artificială (IA) atinge un succes pozitiv, suntem în acelaş timp atât impresionaţi, cât şi îngrijoraţi. AlphaGO reprezintă un bun exemplu în acest sens: un sistem de învăţare automată care este mai bun decât orice om, la unul dintre cele mai complexe jocuri din lume. Sau ce ziceţi de reţele neuronale Google, care au „înzestrarea” de a-si crea propriile inteligenţe artificiale, în mod autonom?

După cum spuneam – destul de impresionant, dar, în acelaşi timp, descurajator. Probabil că acesta este motivul pentru care simţim bucurie atunci când IA o ia puţin razna. Amintiţi-vă de Chatbotul creat de Microsoft, cel care a fost proiectat pentru a afla cum să stea de vorbă cu oamenii, bazat pe ceea ce citea pe Twitter? Într-un mod destul de previzibil, botul a devenit rapid un bigot rasist cu gură spurcată.

Eşecul IA în încercarea de a crea postere inspiraţionale

Acum, o nouă IA şi-a făcut apariţia pe larga întindere a Internetului, şi poate fi recunoscut după numele de InspiroBot. Aşa cum ne-am aştepta, acesta proiectează „Postere inspiraţionale”, ceva de genul „Ținteşte către Lună. Dacă dai rateu, vei ateriza printre stele” - citate într-un font estetic, plăcut şi poziţionat deasupra unui fundal calmant, cuprinzând fie imagini ale spaţiului infinit, fie flori sau un răsărit de soarelui, ori ceva, orice altceva.

Cu toate acestea, problema este că inteligenţa artificială a luat-o pe cărări. Ocazional postează mesaje cuprinzând citate inspiraţionale de o profunzime sacră, pe când, de cele mai multe ori o ia pe cărări sinistre, îmânzite cu prostie crasă, precum o vor demonstra şi exemplele de mai jos.

Eşecul IA în încercarea de a crea postere inspiraţionale

Probabil că cea mai înfiorătoare parte o reprezintă imaginile extrem de neplăcute care însoţesc textul - sunt la fel de mângâietoare sau de reconfortante precum o hoardă de zombi prăbuşindu-se prin fereastra casei noastre.

Nu există nici o informaţie disponibilă la momentul de faţă, care să explice cum reuşeşte această IA - care probabil este destul de elementar – să producă asemenea postere terifiant de comice... sau comic de terifiante.

Eşecul IA în încercarea de a crea postere inspiraţionale

Este posibil ca natura creaţiilor sale înfricoşătoare să fie chiar intenţionată, mai degrabă decât accidentală. Imaginea din fundal aminteşte de HAL 9000, IA din seria ştiinţifico-fantastică Odiseea spaţială din 2001: Avertisment de corupere - IA devine sângeroasă şi se revoltă împotriva echipajului creator. În plus, fluxul descriptiv al contului de Twitter aparţinând botului, nu pare deosebit de optimist.

Citim „Generând pentru totdeauna citate inspiraţionale unice pentru îmbogăţirea nesfârşită a existenţei umane inutile” (acest motto poate fi citit şi pe site-ul oficial InspiroBot).

Eşecul IA în încercarea de a crea postere inspiraţionale

Pare familiar într-un fel...iată şi un clip video de la KlingonSpider via YouTube.

În cele din urmă însă, cui îi pasă? Această IA îşi face treaba atât de prost, încât se dovedeşte a fi înălţătoare în modul cel mai accidental posibil. Atunci când o imagine paşnică, a unui cuplu ţinându-se de mâini este juxtapusă cu textul „Când va veni sfârşitul lumii, tot ceea ce am strangulat nu poate fi desugrumat" ne poate face să chicotim la nebunia pe care o emană.

Eşecul IA în încercarea de a crea postere inspiraţionale

Aici ne putem delecta cu restul de perle.

[H/T: Nerdist]

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!