Și picioarele tale găzduiesc peste 100 de ciuperci

Publicitate

Picioarele reprezintă casa unei întregi comunităţi de ciuperci.

Și picioarele tale găzduiesc peste 100 de ciuperci
Publicitate

Cu toţii avem aproape 200 de tipuri diferite de fungi care ne colonizează picioarele, conform unei noi descoperiri.

Ciupercile trăiesc pe toată întinderea corpului uman, însă printre locurile lor preferate se numără călcâiul, sub unghiile picioarelor şi între degetele acestora, potrivit unui studiu efectuat în SUA.

O nouă hartă privind diversitatea fungică a corpului uman, ar putea ajuta la combaterea afecţiunilor pielii, cum ar fi piciorul atletului (o infecţie fungică, cunoscută şi sub numele de ciuperca piciorului), spun cercetătorii în revista Nature. Ciupercile inofensive trăiesc în mod natural pe piele, însă pot provoca infecţii dacă se înmulţesc.

În primul studiu pe aceeaşi temă, o echipă din SUA a catalogat diferitele grupuri de ciuperci (fungi) care trăiesc pe corpul adulţilor sănătoşi.

Și picioarele tale găzduiesc peste 100 de ciuperci

 

Infecţii fungice cutanate

  • Infecţiile fungice sunt frecvente şi includ piciorul atletului, dermatofiţia şi candidoza.
  • Ciuperca vinovată de apariţia infecţiei micotice sau piciorul atletului este numită Tinea Pedis şi afectează, în special, talpa şi degetele de la picioare. În momentul în care a fost contactată, aceasta face ca pielea să se înroşească şi să crape, producând în acelaşi timp şi o senzaţie de arsură. Odată stabilită într-o anumită zonă, ea provoacă mâncărime şi pielea arată asemeni unor solzi.
  • Infecţiile fungice de la nivelul unghiilor picioarelor afectează aproximativ trei din 100 de persoane din Marea Britanie.

 

Cel mai frecvent simptom al unei infecţii fungice de la nivelul unghiilor picioarelor este modificarea culorii unghiei şi îngroşarea acesteia. Poate deveni albă, neagră, galbenă sau chiar verde.

Și picioarele tale găzduiesc peste 100 de ciuperci

O echipă condusă de Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Uman din Bethesda, Maryland, a secvenţiat ADN-ul ciupercilor găzduite de piele, din 14 zone diferite ale corpului, la 10 adulţi sănătoşi.

Probele au fost prelevate din canalul urechii, dintre sprâncene, de la ceafă, din spatele urechii, de pe călcâi, picioare, degetele de la picioare, antebraţ, spate, vintre, nări, piept, palme şi arcul cotului.

Datele arată că abundenţa fungică variază de-a lungul întregului corp. Cel mai complex habitat fungic este călcâiul, găzduind aproximativ 80 de tipuri de ciuperci. Cercetătorii au descoperit aproximativ 60 de tipuri sub vârfurile unghiilor şi 40 de tipuri în adânciturile dintre degetele de la picioare.

Alte puncte de interes major ale fungilor includ palmele, antebraţul şi arcul interior al cotului. Acestea au prezentat un nivel moderat de ciuperci, fiecare locaţie susţinând 18 - 32 de tipuri.

Și picioarele tale găzduiesc peste 100 de ciuperci

În schimb, capul şi trunchiul prezentau mai puţine varietăţi de ciuperci - doar câte două până la zece, fiecare.

„Datele din studiul nostru ne oferă o linie de referinţă despre indivizi normali, pe care nu am avut-o niciodată până acum,” a spus liderul cercetării Dr. Julia Segre.

„În concluzie, picioarele noastre, ale tuturora, sunt pline de diversitate fungică, astfel încât se recomandă să purtăm şlapi în vestiare, dacă nu dorim contactăm şi alte ciuperci, ale altor gazde.” Dr. Julia Segre, Instituţiile Naţionale de Sănătate, SUA

Diversitate extraordinară
Studiul defineşte populaţiile normale de ciuperci de pe piele, care oferă un cadru pentru investigarea afecţiunilor cutanate fungice. La 20% dintre voluntari, cercetătorii au observat probleme coerente cu infecţiile fungice. Un dezechilibru al microbilor poate favoriza posibilitatea dezvoltării microbilor dăunători şi, prin urmare, instaurarea bolii, cred ei.

Și picioarele tale găzduiesc peste 100 de ciuperci

Comentând cu privire la acest studiu, specialistul în ciuperci şi micoze, dr. Paul Dyer de la Universitatea din Nottingham, a declarat că fungii pot coexista fericiţi până la adânci bătrâneţi, pe corp, fără a provoca daune, cu excepţia persoanelor cu sisteme imunitare slabe.

„Aceasta ilustrează diversitatea extraordinară de ciuperci care cresc şi se dezvoltă pe corpul uman”, a declarat el pentru BBC News. „Prezentele descoperiri sunt mult mai detaliate decât ştiam noi până acum.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!