Elche, oraşul palmierilor

Publicitate

Palmierii au existat în Elche încă de acum aproximativ 2500 de ani.

Elche, oraşul palmierilor
Publicitate

În orasul Elche din Spania, există o mare plantaţie de palmieri, reprezentând un oraş unic de acest gen în Europa şi una dintre cele mai mari dumbrave de palmieri din lume. Elche are o populaţie de palmieri, mai mare ca număr decât locuitori. Potrivit unor estimări, aici există între 200.000 şi 300.000 de arbori, distribuiţi în sute de livezi.

Palmierii au existat în Elche încă de acum aproximativ 2500 de ani. Primele specimene au fost plantate, probabil, în secolul V î.Hr. de cartaginezi, care se stabiliseră în sud-estul Spaniei. Dar peisajul formal al păduricii de palmieri, cu sistemele elaborate de irigare din zilele noastre, a fost stabilit pentru prima dată de către musulmani spre sfârşitul secolului al X-lea d.Hr., atunci când o mare parte din peninsula iberică era arabă.

De la distanţă, Palmeralul sau [Păduricea] Palm Grove, pare a fi o pădurea deasă, însă în realitate, arborii fac parte din peisagistica urbană a oraşului. Ei sunt plantaţi în livezi compacte, de cele mai multe ori pătrate sau dreptunghiulare şi delimitate de garduri construite din frunze uscate de palmier, sau, în unele cazuri, de pereţi tencuiţi. În mijlocul livezii, înconjurate de palmieri, se află de obicei casele chiriaşilor sau a proprietarilor terenului. Astăzi, majoritatea caselor sunt abandonate, dat fiind faptul că livezile au fost achizitionate de catre Consiliul Local. Unele dintre plantaţii au devenit parcuri publice, unde trecătorii se pot relaxa înconjuraţi fiind de exoticii palmieri şi unde pot asculta sunetul apei care curge prin conductele de irigare.

Elche, oraşul palmierilor

Din punct de vedere istoric, livezile au fost plantate în scopuri agricole. Arborii produceau curmale, în timp ce umbra pe care o furnizau era benefică întregii culturi de legume. Pe măsură ce oraşul s-a extins, în secolul al XVII-lea, unele dintre livezi au fost tăiate. Acest proces a fost exacerbat odată cu revoluţia industrială şi apariţia căii ferate din secolul al XIX-lea. De-a lungul timpului, plantaţiile şi-au pierdut rolul agricol, iar recoltarea curmalelor a devenit doar o activitate anecdotică, în special pentru consumul domestic sau foarte izolat local. În prezent, rolul livezilor Palm Grove este mai mult unul peisagistic, având o valoare mai degrabă culturală decât agricolă.

Recunoscând importanţa culturală a sitului, în anul 2000, UNESCO a desemnat plantaţia de palmieri Palm Grove, drept sit al patrimoniului mondial.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!